Ciasteczka imbirowe - najlepsze jakie jadłem. Naprawdę dawno nie jadłem tak dobrych ciasteczek. Przy okazji są proste i szybkie w przygotowaniu. To jedne z pierwszych domowych ciasteczek jakie sam robiłem, a wszystko poszło mi całkiem sprawnie. Przy okazji okazało się, że to całkiem przyjemne zajęcie :) 

Zobacz filmik z przepisem na ciasteczka imbirowe

Jak przygotować ciasteczka imbirowe? 

  • Wymieszaj dokładnie w dużej misce suche składniki: mąkę migdałową, cukier kokosowy, imbir, cynamon cejloński, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i sól himalajską. 
  • W osobnej misce wymieszaj mikserem mokre składniki: masło, syrop z agawy i wodę. Następnie dodaj jajko i wymieszaj raz jeszcze. Uwaga, bardzo ważne! Masło, jajko i woda musza być w temperaturze pokojowej. Gdy będą zbyt zimne, mogą się "zważyć". 
  • Dodaj mokre składniki do dużej miski z suchymi składnikami i wymieszaj je łyżką. Uzyskasz dość mokra i plastyczną masę.
  • Miskę z ciastem przykryj talerzem i schłodź w zamrażalniku przez około 40 minut. 
  • Nagrzej z włączonym termoobiegiem do 180 stopni. 
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. 
  • Nabieraj łyżką masę i formuj w rękach średniej wielkości kulki. Następnie delikatnie rozpłaszcz je na kształt ciasteczek. 
  • Z ciasta powinno wyjść około 12 dużych ciastek.
  • Piecz w piekarniku około 12 minut lub do uzyskania brązowego koloru. 
  • Po pieczeniu studź przez około 10 minut. 
  • Przechowuj pod przykryciem

mieszam suche składnikimieszam mokre składnikimieszam masęciasteczka imbirowe na blaszceciasteczka imbirowe przed pieczeniemciasteczka imbirowe upieczoneciasteczka imbirowe na mące migdałowejprzepis na ciasteczka imbirowe

Składniki na ciasteczka imbirowe:

Wartość odżywcza w 100g ciasteczek imbirowych 

Wartość energetyczna 515 kcal
Tłuszcz 41 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10 g
Węglowodany 25 g
w tym cukry 22 g
Białko 13 g

Jedno ciasteczko waży około 46g.

Komentarze (2)

    • Ania
    • 2020-01-26 19:24:20
    Czy można zamiast migdałowej użyć mąki kokosowej?
    • Ania
    • 2020-01-26 19:24:27
    Czy można zamiast migdałowej użyć mąki kokosowej?

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.