Kocham orzechy i zjadłem ich naprawdę sporo. Jako dziecko uwielbiałem orzechy laskowe. Raz na jakiś czas dostawałem od babci „mieszankę studencką”. Zawsze zaczynałem konsumpcję od poszukiwania tych dosłownie paru orzeszków laskowych które były w paczce. Tak było do dnia, kiedy na wakacjach we Włoszech poznani Holendrzy poczęstowali mnie pistacjami. Po powrocie do Polski poszukiwałem ich w pobliskich sklepach, niestety bezskutecznie. Czekałem niecierpliwie na kolejne wakacje...

Z mojej wieloletniej obserwacji orzechów wynika, że najmniej trwałe są orzechy macadamia, orzechy pini i orzechy brazylijskie. Te orzechy są dość tłuste i mają tendencje do jełczenia, szczególnie makadamia. Z resztą nigdy nie miałem żadnych problemów ze świeżością.

Jak poznać świeże orzechy macadamia?

Najlepiej kupować orzechy macadamia niełuskane, jednak są bardzo ciężko dostępne. Osobiście spotkałem się z nimi tylko raz. Skorupka jest twarda i łupanie jest dość kłopotliwe. 
Kupując orzechy łuskane, najlepiej wybierać te blado żółte. Takie są najświeższe. Z upływem czasu na orzechach, będą się pojawiać ciemniejsze tłuste plamki. To znak, że będziemy je musieli zjeść w ciągu paru tygodni. Jeżeli orzechy są całe ciemno-żółte i tłuste, lepiej poszukać innych, te najlepsze czasy mają za sobą i mogą być już niesmaczne. 
Najlepiej też wybierać orzechy całe lub w połówkach - takie najdłuzej utrzymają świeżość. Małe kawałki zjełczeją szybciej.

Orzechy pinii oraz orzechy cedrowe

Podobnie rozróżnimy świeże orzechy piniowe oraz cedrowe. Będą blado żółte. Z czasem będą robić sie coraz ciemniejsze i będą sprawiały wrażenie pokrytych tłuszczem. Takich należy unikać albo zrobić z nich jak najszybiecj pesto.

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie również powinny być blado żółte pod skórką. Jeżeli zaczną się pojawiać na nich tłuste plamy, należy je zjeść jak najszybciej.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.