Zagęstniki to substancje, które dodaje się do żywności, by poprawić jej konsystencję. Najczęściej są one obojętne dla naszego zdrowia, ale wśród używanych w przemyśle spożywczym zagęstników można znaleźć również takie, których długotrwałe spożywanie w większych ilościach może być przyczyną wielu chorób. Warto zatem wiedzieć coś o zagęstnikach, które znajdziemy na etykietach najpopularniejszych produktów i które sami dodajemy do żywności – tym bardziej, że w sklepach ze zdrową żywnością dostępne są naturalne, zdrowe alternatywy.
Co to są zagęstniki?
Zagęstniki są to związki wielkocząsteczkowe, pęczniejące (żelujące) w wodzie substancje, które w efekcie rozpuszczania dają lepkie i kleiste roztwory. Ich głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej konsystencji produktom spożywczym. Jakkolwiek duża część zagęstników jest neutralna dla naszego zdrowia, to nie można zapominać, iż niektóre z nich działają niekorzystnie na nasz organizm.
Gdzie się wykorzystuje zagęstniki?
Zagęstniki stosuje się głównie w przemyśle spożywczym do produkcji między innymi galaretek, konfitur, marmolad i dżemów, miodu sztucznego, budyniów, kremów, sorbetów i lodów, żelków, cukierków, ptasiego mleczka, lizaków, margaryn, jogurtów, śmietany, majonezów, sosów kanapkowych, keczupów i wielu innych. Zagęstniki wykorzystuje się również w poligrafii do przygotowywania farb drukarskich, a także w przemyśle kosmetycznym.
Pamiętajmy również o tym, że my także używamy ich w codziennym gotowaniu – chociażby przy przyrządzaniu deserów, lodów, sosów, przetworów owocowych itp. Warto zatem wiedzieć, które z dostępnych na rynku zagęstników są naturalne.
BIO Agar Agar - 20g BIO Maranta Trzcinowa 250g
Rodzaje zagęstników
Dodatki do żywności z tej grupy (zagęstników) mają przydzielone przez Unię Europejską symbole E 400-499. Emulgatorów i zagęstników dopuszczonych do używania w Europie jest aktualnie sześćdziesiąt dziewięć. Zagęstniki podzielić można na dwie główne grupy, a mianowicie naturalne i chemiczne.
Do naturalnych (a zatem takie, które możemy używać w kuchni bez obaw o zdrowie) zaliczamy substancje takie jak na przykład:
- skrobia
- żelatyna
- Agar-Agar
- guma guar
- inulina z agawy
- mąka jaglana
- mąka ryżowa
- mąka migdałowa
- maranta trzcinowa
Chemiczne (czyli te, których należy się wystrzegać) to na przykład:
- guma ksantanowa,
- difosforany,
- trifosforany,
- polifosforany,
- mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (mlekowym).
Agar-Agar i maranta trzcinowa – jedne z najlepszych zagęstników
Agar-agar to zagęstnik, który jest coraz bardziej popularny i powszechniej dostępny w naszych sklepach. Na opakowaniach niektórych produktów kryje się pod symbolem E-406. Agar-Agar jest naturalnym i zdrowym zagęstnikiem i stabilizatorem, wytwarzanym przez wodorosty i naturalnie występujące algi morskie z rodzin Gelidiaceae Gracilariaceae.
Jego zastosowanie jest bardzo zbliżone do żelatyny, ale jest bezpieczniejszy od niej dla zdrowia. Agar-Agar będąc produktem pochodzenia roślinnego, zatem jest idealnym rozwiązaniem dla wegan i wegetarian – czemu zawdzięcza lwią część swojej popularności. Zagęstnik ten jest całkowicie naturalny, ekologiczny oraz nie ma smaku i zapachu, dzięki temu nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawany. Jeśli nie wiesz, czym zagęścić zupę, to wiedz, że agar-agar nadaje się również do tego. Agar-Agar wykorzystuje się najczęściej do przygotowywania galaretek owocowych, dżemów i konfitur, kremów i sorbetów. Na bazie Agaru i mleka można uzyskać jogurty, kefiry, puddingi czy lody.
Ogromną popularność wśród zagęstników zdobyła również maranta trzcinowata (trzcinowa), która również nie zmienia smaku i zapachu dań, a idealnie zagęszcza ciasta, lody, sosy i np. zupy. Poza tym jest doskonałą mąką bezglutenową i dlatego tak chętnie jest wybierana – nie tylko przez osoby borykające się z celiakią, alergią czy nadwrażliwością na gluten.
Zagęstniki odgrywają ważną rolę w naszym codziennym żywieniu. Warto zatem wybierać te, które mają naturalne pochodzenie. Na szali jest przecież zdrowie nasze i najbliższych nam osób. Zapraszamy do naszego sklepu, w którym znajdziecie wiele naturalnych, zdrowych zagęstników.
Zobacz również inne wpisy:
3 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o gumie guar
Maranta trzcinowa - gdzie można ją wykorzystać?
3 najlepsze przepisy z użyciem agar agar
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!