Kasza gryczana najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana na sypko. Zobacz jak ją gotować, żeby była sypka za każdym razem. To najprostszy sposób na ugotowanie kaszy.
Przepis na sypką kaszę gryczaną
Ten sposób pozwoli Ci przygotować kaszę gryczaną niepaloną (białą) na sypko. Tak przygotowaną kaszę gryczaną możesz użyć zamiast owsianki na śniadanie, jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje również z warzywami, grzybami lub ulubionym sosem.
Lubisz przepisy w formie wideo? Zobacz filmik z przepisem na sypką kaszę gryczaną na dole wpisu.
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1,5 szklanki wody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka masła klarowanego (w wersji wege: oliwa lub olej słonecznikowy)
Proporcja wody
1:1,5 - oznacza to że na 1 szklankę kaszy gryczanej będzie potrzebne 1,5 szklanki wody. Najwygodniej jest odmierzać pełne szklanki i użyć 2 szklanek kaszy i 3 szklanek wody. Możesz do tego użyć małej szklanki, np takiej do espresso.
UWAGA: Kaszę dodajemy dopiero do wrzątku, niżej przepis krok po kroku.
Krok 1
Opłukujemy kaszę gryczaną na sitku pod zimną bieżącą wodą.
Krok 2
W garnku z pokrywką doprowadzamy wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę masła klarowanego (w wersji wege może to być oliwa lub olej słonecznikowy).
Krok 3
Dodajemy kaszę do wrzątku i mieszamy, aż woda znowu się zagotuje. Zmniejszamy moc palnika na połowę, nakładamy pokrywkę i ustawiamy timer na 5 minut. Nie mieszamy, ani nie podnosimy pokrywki w tym czasie.
Krok 4
Po ugotowaniu odstawiamy garnek z kaszą na minimum 15 minut (najlepiej 20 minut). Nadal nie podnosimy pokrywki, ani nie mieszamy w tym czasie. Tak przygotowana kasza będzie sypka i smaczna.
Zobacz filmik: Jak ugotować kaszę gryczaną
Jeżeli filmik Ci się podobał, zostaw proszę łapkę w górę 👍 To dla mnie informacja, żeby nagrywać więcej takich materiałów. Nie chcesz przegapić kolejnych filmów?
Subskrybuj kanał, dziękuję! ❤️
Gdzie kupić ekologiczną kaszę gryczaną?
Online
W naszym sklepie online znajdziesz ekologiczną kaszę gryczaną w słoikach oraz dużych ekonomicznych opakowaniach 3kg w dobrej cenie. Zapraszam na ekogram.pl
Kraków
W Krakowie na Salwatorze mamy sklep firmowy. Znajdziesz w nim kasze gryczaną bio w różnych gramaturach. Zapraszam: Plac Na Stawach 10, Kraków
Jak zapobiegać rozgotowaniu kaszy?
Rozgotowana i papkowata kasza gryczana, to nie koniecznie musi być coś złego. Często stosuje się taką wersję dla małych dzieci lub z zalecenia lekarza. Aby otrzymać rozgotowaną kaszę gryczaną dodaj więcej wody w pierwszym kroku. Możesz użyć 2 szklanek wody zamiast 1,5 szklanki na każdą 1 szklankę kaszy. Czas gotowania możesz wydłużyć do 7 minut.
Jak przechowywać i odgrzać kaszę?
Ugotowaną kaszę gryczaną można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni. Kaszę można również mrozić i przechowywać ją w zamrażarce nawet przez 3 miesiące.
Najlepiej smakuje kasza odgrzana na patelni z masłem pod przykryciem. Możesz również odgrzać kaszę w mikrofalówce. Zacznij od 30 sekund i powtarzaj, do uzyskania pożądanej temperatury.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!