Świętujemy 13 urodziny ekogram.pl 🥳 -20% na wszystkie produkty 🎁 Twój kod rabatowy: 13urodziny. Start: 12:00 - 4 grudnia, koniec: 23:59 - 6 grudnia. Więcej informacji na stronie głównej.

jak gotować kaszę gryczaną na sypko

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko

21 Październik 2022 Michał Pelc

Kasza gryczana najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana na sypko. Zobacz jak ją gotować, żeby była sypka za każdym razem.

Jak gotować kaszę gryczaną na sypko

Ten sposób pozwoli Ci przygotować kaszę gryczaną niepaloną (białą) na sypko za każdym razem. Tak przygotowaną kaszę gryczaną możesz podawać z warzywami, grzybami lub ulubionym sosem.

Kaszę przygotowujemy w proporcji 1:1,5 - tzn na każdą szklankę kaszy będzie potrzebne 1,5 szklanki wody. Najłatwiej i najdokładniej odmierzać pełne szklanki. Dlatego najlepiej użyć małej szklanki, np do espresso i użyć 2 szklanek kaszy i 3 szklanek wody.

Kaszę gryczaną opłukujemy na sitku pod zimną bieżącą wodą.

W garnku z pokrywką doprowadzamy do wrzenia wodę. Gdy woda się zagotuje, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę masła klarowanego (w wersji wege może to być oliwa lub olej słonecznikowy).

Dodajemy kaszę i mieszamy, aż woda znowu się zagotuje. Zmniejszamy moc palnika na połowę mocy, nakładamy pokrywkę i ustawiamy timer na 5 minut. Nie mieszamy, ani nie podnosimy pokrywki w tym czasie.

Po gotowaniu odstawiamy na minimum 15 minut (najlepiej 20 minut). Nie podnosimy pokrywki, ani nie mieszamy w tym czasie.

Tak przygotowana kasza będzie sypka i smaczna.

 

 

płuczę kaszę gryczaną dodaję szczyptę soli dodaję łyżeczkę masła klarowanego dodaję kaszę gryczaną do wrzątku mieszam kaszę gryczaną gotuję pod przykryciem 5 minut odstawiam na 15 minut sypka kasza gryczana

Gdzie kupić kaszę gryczaną?

Online

W naszym sklepie online znajdziesz BIO Kaszę gryczaną , w tym duże - ekonomiczne opakowania w dobrej cenie. Zapraszam na ekogram.pl

Kraków

W Krakowie na Salwatorze mamy sklep firmowy. Znajdziesz w nim kasze gryczaną bio w różnych gramaturach. Zapraszam: Plac Na Stawach 10, Kraków

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją