Czarna Sól - Kala Namak - Drobna - 500g - Primär

Zamów do 12:00, a wyślemy Twoją paczkę jeszcze dziś (dotyczy dni roboczych).
Wyprzedane
9,99 zł

Dlaczego Primär?

Nie wszystko może być BIO, na szczęście wszystko może być najlepszej jakości.

Właśnie takie są nasze konwencjonalne produkty - Primär.

Odświeżyliśmy markę EKOGRAM ZIELONKI / ANAGRAM ZIELONKI, aby nikt nie miał wątpliwości, który produkt pochodzi z upraw ekologicznych.

W środku nadal są te same wasze ulubione produkty, zmieniło się tylko opakowanie.

Primär to seria podstawowych produktów w każdej kuchni.

Co to jest sól Kala Namak

Kala Namak (czarna sól lub czarna sól indyjska), to tradycyjna indyjska przyprawa, o słonym smaku i charakterystycznym „jajecznym” zapachu. W kuchni indyjskiej, wykorzystywana, jako dodatek do mieszanek przyprawowych (np. Chaat Masala), ostrych sosów i dipów (np. Raitas), pikantnych przekąsek, a nawet owoców.

Kala Namak, powstaje z różowej soli himalajskiej. Sól himalajska, prażona jest w temperaturze przekraczającej 800st. C, z dodatkiem węgla drzewnego, kory drzewa amla i jego owoców, a także popiołów z khar. Na skutek wysokiej temperatury oraz zachodzących reakcji chemicznych, powstaje siarczek sodu, odpowiedzialny za charakterystyczny „jajeczny” zapach. Uzyskana w ten sposób sól, jest mielona lub rozbijana na drobny granulat.

W skład soli Kala Namak, wchodzi głównie chlorek sodu (98%) oraz śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. To właśnie wspomniany chlorek sodu, nadaje czarnej soli słonego smaku. Siarczek żelaza odpowiada za kolor (od brązowo – różowego aż do ciemno fioletowego), a pozostałe związki siarki, odpowiadają za lekko gorzkawy smak. Specyficzny zapach natomiast, to wpływ niewielkiej ilości siarkowodoru.

Jajeczny aromat dzięki czarnej soli

Kala Namak, to przede wszystkim wspaniała i niezastąpiona przyprawa dla wegan. Po dodaniu jej do przygotowywanych posiłków, imituje smak gotowanego jajka. Z tego właśnie względu, stanowi ona idealny dodatek do wegańskiego majonezu, jajecznicy z tofu, pasty do pieczywa czy twarożku.

Do jakich dań sól Kala Namak będzie najlepsza

Kala Namak, można również stosować do przyprawiania tradycyjnego Raitas, azjatyckich dań na bazie jogurtu, licznych sałatek, w tym również sałatek owocowych. Wspaniale sprawdza się jako przyprawa do makaronu, ryżu, dań smażonych oraz ryb czy dań jajecznych.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

Chlorek sodu (98%), siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór

Kraj pochodzenia:

Pakistan

Ilość netto:

500g

Certyfikaty:

Produkt rolnictwa konwencjonalnego

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Customer Reviews

Be the first to write a review
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)