Bulgur - jak przygotować smaczny i sypki

03 Marzec, 2020Michał Pelc

Bulgur był uważany jeszcze niedawno za dość orientalne danie. Jednak robi się coraz popularniejszy w naszych kuchniach. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ jest to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu albo sałatki. W tym wpisie pokażę Ci jak ugotować kaszę bulgur, aby była smaczna i sypka.

Zobacz filmik jak ugotować kaszę bulgur

Jak przygotować kaszę bulgur? 

  • Do przygotowania kaszy bulgur jest potrzebna patelnia z pokrywką lub garnek z pokrywką. Bulgur przygotowujemy w proporcji z wodą 1:1 (np 1 szklanka bulguru i 1 szklanka wody).
  • Nagrzej patelnię i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodaj bulgur i mieszaj przez 1-2 minuty. W tym czasie bulgur lekko się podpraży. Gdy zrobi się delikatnie brązowy z białymi kropkami, to znaczy, że jest gotowy (zobacz na zdjęciu niżej).
  • Dodaj szczyptę soli himalajskiej, zalej bulgur odmierzoną ilością wody i dokładnie wymieszaj.
  • Możesz dodać opcjonalny składnik, łyżeczkę soku z cytryny. W mojej ocenie tak bulgur smakuje najlepiej. 
  • Wyłącz palnik i zostaw bulgur pod przykryciem na 10 minut.
  • Wymieszaj bulgur raz jeszcze. 

kasza bulgur

nalewam oliwę

wsypuje bulgur na patelnię

prażę bulgur na patelni

wyprażony bulgur

solę kaszę bulgur

zalewam bulgur wodą

dodaję sok z cytryny do kaszy bulgur

zostawiam bulgur pod przykryciem

ugotowany bulgur

kasza bulgur

Przepis na kasze bulgur

Kasza bulgur bardzo fajnie smakuje również na zimno, dlatego jest bardzo często składnikiem sałatek, np popularnego tabbouleh.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją