W sklepach mamy zatrzęsienie przeróżnych maseł, past i kremów orzechowych. Ciężko się w tym odnaleźć. Dlatego postanowiłem przygotować dla Was ten przewodnik, pt: Jakie masło orzechowe wybrać?
Masło orzechowe vs Pasta orzechowa
Często widzę powtarzające się pytania na forach internetowych i facebook-u: “Czym się różni masło orzechowe od pasty orzechowej?”, “Czy pasta orzechowa jest lepsza od masła orzechowego?”
Nazwa produktu o niczym nie świadczy. Jest to spowodowane zamieszaniem prawnym po wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-422/16 z dnia 14 czerwca 2017:
“Wyroby wyłącznie roślinnego pochodzenia nie mogą, co do zasady, być wprowadzane do obrotu pod nazwami, które, jak nazwy „mleko”, „śmietana”, „ser”, „masło” lub „jogurt”, są zastrzeżone przez prawo Unii dla produktów pochodzenia zwierzęcego”. Link do komunikatu prasowego.
Od 2018 zakazane jest używanie nazwy masło orzechowe. Producenci zostali zmuszeni do używania innej nazwy. Dlatego na półkach pojawiają się teraz produkty pod nazwami:
- pasta orzechowa
- krem orzechowy
- miazga orzechowa
Są to masła orzechowe tylko pod inną nazwą.
Masło orzechowe - skład
Warto zawsze sprawdzać skład masła orzechowego, które chcemy kupić. Kiedyś sprawdziłem wszystkie słoiki dostępne w sklepie i byłem w szoku co można znaleźć w teoretycznie tak prostym produkcie.
Tak zaczęła się moja przygoda z produkcją ekologicznych maseł orzechowych. Zastanawiałem się, dlaczego nie ma w sklepach żadnego masła bez dodatków? Może tego się po prostu nie da zrobić?
Zresztą pamiętam nawet swój pierwszy telefon do sanepidu, gdy zgłaszałem, że chcemy rozpocząć produkcję: "No dobrze, ale czym to będziecie konserwować, przecież to się zaraz zepsuje". Pani nie chciała uwierzyć w powodzenie tego produktu, mimo że byliśmy już po pół rocznych testach przechowalniczych naszego masła i wszystko było mikrobiologicznie jak należy.
To był rok 2013, więc nie ma się może co dziwić. Wtedy jeszcze nie było takich produktów na rynku i byliśmy pierwszą firmą w Polsce która podjęła się produkcji maseł orzechowych w 100% z orzechów.
Przykładowe składniki klasycznych maseł orzechowych:
- Masło nr 1: składniki: orzeszki ziemne (65%), olej słonecznikowy, dekstroza, całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy, sól.
- Masło nr 2: składniki: prażone orzeszki arachidowe 81%, olej roślinny, glukoza, tłuszcz roślinny utwardzony, sól.
- Masło nr 3: składniki: orzeszki ziemne (70%), syrop glukozowy w proszku, olej słonecznikowy, olej palmowy, sól.
Masło orzechowe 100% orzechów
Masło orzechowe dobrej jakości powinno mieć w składzie wyłącznie orzechy, nic więcej. Nie ma żadnego uzasadnienia dla żadnych dodatków. Masło orzechowe bez cukru i konserwantów spokojnie może mieć roczny termin przydatności do spożycia. Dlatego nie ma żadnego rozsądnego uzasadnienia, dlaczego masło orzechowe ma zawierać jakieś dodatki.
Szukaj na etykiecie: Składniki: 100% nazwa ulubionych orzechów, np Składniki: 100% bio orzechy ziemne prażone.
Jakie masło orzechowe wybrać? Takie które ma w składzie 100% orzechów :)
Masło orzechowe bez soli i cukru
Masło orzechowe nie powinno mieć w składzie soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, np oleju palmowego Na to musisz zwracać szczególną uwagę.
Masło orzechowe - jakie wybrać?
Zastanawiasz się, jakie masło kupić? Skład masła orzechowego jest bardzo ważny, jednak to nie jedyny wyróżnik masła orzechowego dobrej jakości. Wszystko zaczyna się od orzechów, z których powstaje masło.
Poznaj tajemnicę naszego masła orzechowego Zastanawiasz się skąd się bierze ten mocno orzechowy smak?
Sekret #1 - Esencją są BIO Orzechy
Używamy takich samych całych orzechów, jakie znajdziesz u nas w sklepie jako przekąskę.
Sekret #2 - Zawsze wolno prażone
Tylko całe orzeszki można wolno prażyć, aby wydobyć pełny aromat arachidów.
Sekret #3 - Dwu etapowe mielenie
Schłodzone orzeszki, grzecznie czekają na dwu etapowe mielenie, aby powrócić do Was w Waszej ulubionej - płynnej konsystencji.
Teraz już wiesz jak powstaje nasze masło z orzechów ziemnych.
Dlaczego warto wybierać BIO Masła orzechowe?
Motto rolników ekologicznych: “Produkować nie niszcząc Ziemi, żywić nie szkodząc Konsumentom” jest mi bardzo bliskie. Dlatego uważam, że warto wybierać ekologiczne masła orzechowe.
Masło arachidowe
Arachidy, to inaczej orzechy ziemne, fistaszki. Masło arachidowe to ten sam produkt co masło z orzechów ziemnych.
Masło z orzechów laskowych
To moje ulubione masło orzechowe. Powstaje z prażonych orzechów laskowych. Masło z orzechów laskowych ma dość płynną konsystencję i delikatnie gorzki smak. Uwaga to masło nie jest słodkie i nie smakuje jak popularna “Nutella”. Jednak to nie zmienia faktu, że jest przepyszne i ma mocno laskowy smak.
Masło z orzechów nerkowca
Naturalnie słodkie masło orzechowe (najsłodsze ze wszystkich). Bardzo delikatne w smaku. Występuje w dwóch wersjach. Nasze masło z orzechów nerkowca powstaje z surowych orzechów, dlatego ma dość zwartą konsystencję, nie jest płynne. Masło z prażonych nerkowców, jest bardziej kremowe.
Masło orzechowe z migdałów
To moje kolejne ulubione masło po laskowym. Masło z migdałów powstaje poprzez zmielenie migdałów prażonych razem ze skórką. Ma bardzo głęboki, mocno migdałowy smak.
Masło orzechowe wartości odżywcze
Masło z orzechów ziemnych zawiera prawie 25% białka, dlatego jest fajnym wysokobiałkowym dodatkiem do posiłków np dla wegan i sportowców.
Najlepsze masło orzechowe
To takie, które Ci najbardziej smakuje. Spróbuj wszystkie smaki i wybierz swoje najlepsze masło orzechowe. Szczególnie polecam laskowe i migdałowe <3
Zdrowe masło orzechowe
Masło orzechowe jest zdrowym dodatkiem do posiłków. Jednak należy pamiętać, że orzechy są dość tłuste i należy spożywać je w rozsądnych ilościach. Wiem, że to trudne, jednak co zrobić :)
Ranking maseł orzechowych
Mamy już ponad 5 letnie doświadczenie w produkcji i sprzedaży maseł orzechowych. To daje nam dostęp do statystyk, które masła orzechowe cieszą się Waszą największa sympatią. Tak powstał nasz ranking maseł orzechowych.
1. BIO Mus kokosowy - nie każdy zalicza go do kategorii maseł, jednak kokos to też orzech :)
2. BIO Masło z orzechów laskowych
3. BIO Masło z orzechów ziemnych
4. BIO Tahini (masło sezamowe)
5. BIO Masło z migdałów
6. BIO Masło z orzechów nerkowca
Cena masła orzechowego
Cena masła orzechowego zależy od jego jakości i rodzaju orzechów. Najtańsze są masła z orzechów ziemnych, w połowie stawki jest masło z orzechów laskowych i masło migdałowe, a najdroższe i często ciężko dostępne są masła z pistacji i orzechów pecan.
Jak zrobić masło orzechowe?
Jeżeli masz w domu mocny blender, możesz spróbować samemu przygotować masło orzechowe. Najprościej przygotować w domu masło z orzechów ziemnych, ponieważ łatwo kupić je już wyprażone (z surowych orzechów ziemnych wyjdzie Ci papka, a nie kremowe masło). Wrzuć parę garści orzechów do blendera, tak aby zakryły wszystkie ostrza i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji przez parę minut.
Aby przygotować masło z orzechów laskowych, musisz je najpierw podprażyć na suchej patelni. Praż je, aż poczujesz przyjemny orzechowy zapach. Następnie ostudź orzechy to temperatury pokojowej i blenduj tak jak orzechy ziemne.
Masło migdałowe i tahina jest już trochę trudniejsza w przygotowaniu. Kluczowy jest tutaj stopień wyprażenia migdałów / sezamu. Nie mogą być zbyt słabo albo zbyt mocno wyprażone. Wtedy masło nie wyjdzie kremowe. Jedyny sposób to metoda prób i błędów, aby uzyskać idealny stopień wyprażenia.
A Ty? Z jakich orzechów najbardziej lubisz masło orzechowe? Daj znać w komentarzu!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!