Moringa - co to takiego?

19 Październik, 2022Michał Pelc

Drzewo chrzanowe (Moringa Oleifera) nie jest u nas zbyt znane, choć jego działanie lecznicze jest w niektórych regionach świata wykorzystywane od dawna. Niedawno Moringa pojawiła się w naszym sklepie – dlatego też postanowiliśmy poświęcić jej nieco uwagi i przekonać nawet największych sceptyków do tego produktu. Panie i Panowie: oto wszystko, co powinniście wiedzieć o dobroczynnych właściwościach Moringi.

Co to jest Moringa?

Moringa to pochodzące z Indii drzewo, które stało się źródłem wielu produktów, wykorzystywanych nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, medycynie czy też przemyśle. U nas jest to roślina praktycznie nieznana, natomiast u podnóża Himalajów od tysięcy lat jest podstawowym składnikiem codziennej diety. Wykorzystuje się praktycznie wszystkie części drzewa Moringa: liście są przerabiane na sałatkę, korzenie (przypominające nasz rodzimy chrzan) wykorzystuje się jako przyprawę, a owoce spożywa podobnie jak fasolę. Sok z Moringi rozrobiony z wodą ma właściwości dezynfekujące i jest wykorzystywany nawet do odkażania ran.

Moringa – jakie witaminy znajdziesz w tym produkcie?

Specjaliści od żywienia człowieka przekonują, że warto się tą rośliną zainteresować. Dlaczego? Okazuje się, że zwiera ona wielokrotnie więcej żelaza, białka, potasu, protein i witaminy A niż uznawane za najbardziej bogate w te składniki szpinak, jajka, banany, jogurt czy marchew. Jej spożywanie zalecane jest nie tylko przy wielu schorzeniach (niedożywieniu, awitaminozie, trudnościach z koncentracją, anemii, bólach głowy, nadciśnieniu), ale także na co dzień. Moringa doskonale uzupełnia codzienną dietę w niezbędne składniki odżywcze.

Jak stosować Moringę?

Najprościej jest sięgnąć po sproszkowane liście Moringi. Taka forma jest bardzo wygodna i można jej użyć jako dodatku do różnych dań: twarożków, jogurtu, zup, czy koktajlu oczyszczającego. Można ją również spożywać niezależnie od posiłku – wystarczy jedynie 1 lub 2 łyżeczki dziennie spożywane przed posiłkiem, by w pełni skorzystać z dobroczynnego działania tej rośliny.

Kto chce się wzmocnić może też sięgnąć również po białko konopne.

Produkty te idealnie nadają się do wypieków i dostarczają składników niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim łatwe i … bezpieczne w stosowaniu (w odróżnieniu od sztucznych suplementów diety).

Co można przygotować z Moringą?

Orzeźwiający napój

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki sproszkowanej Moringi
  • 500 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml soku z cytryny
  • 150 ml wody

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę, dodać liście Moringi, odstawić na 3 minuty do naciągnięcia.
  2. Przelać przez sitko, gazę lub filtr do kawy. Schłodzić w lodówce.
  3. Dodać sok z cytryny i pomarańczy.
  4. Podawać z plasterkiem cytryny i kilkoma kostkami lodu. Można smak wzbogacić listkami mięty i szczyptą imbiru.

BIO Imbir - Mielony - Ekologiczny - 50g

Detoksykujący zielony napój

Składniki:

  • 1 szklanka zielonych sałat i liści szpinaku
  • 200 g ogórków
  • ½ cytryny
  • ½ jabłka
  • 1 łyżka sproszkowanej Moringi
  • do smaku pieprz, sól, chili, curry, cynamon, miód, bazylia.

Przygotowanie:

  1. Sałaty, szpinak, ogórki, jabłka posiekać na większe kawałki.
  2. Wycisnąć sok z cytryny.
  3. Wszystkie składniki włożyć do miksera, dodać wybrane przyprawy i zmiksować.
  4. Dodać trochę wody i jeszcze raz zmiksować.
  5. Podawać od razu.

 

BIO Moringa Oleifera - Ekologiczna - Mielone Liście - 100g

Kartoflanka

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki sproszkowanej Moringi
  • gałka muszkatołowa
  • do smaku pieprz i sól
  • opcjonalnie 2 kiełbaski

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, włoszczyznę, cebulę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  2. Dodać śmietanę, przyprawy, czosnek i liście Moringi.
  3. Zmiksować na gładko, doprowadzić do wrzenia, a następnie zestawić garnek z kuchenki.
  4. Podawać z ciepłą kiełbaską.

BIO Pieprz Czarny - Całe Ziarno - 50g - Ekologiczny

Zobacz również inne przepisy:

Przepis na domowe batony kokosowo - czekoladowe

Jak przygotować owsiankę?

Wegańskie lody z masłem orzechowym i curry

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją