6 produkty(ów)

Algi morskie

Algi morskie to jeden z ważniejszych składników diety Azjatów. Cenione są za smak i bogactwo wartości odżywczych. Te niepozorne z wyglądu glony zalicza się do grupy produktów określanych mianem superżywności. Mogą bowiem zawierać nawet 10-20 razy więcej witamin i minerałów niż rośliny lądowe oraz przypisuje im się mnóstwo cudownych właściwości dla zdrowia. Do wyboru jest aż 20 tysięcy różnych gatunków alg, ale tylko niewielka część z nich została w pełni przebadana pod względem zawartości składników odżywczych i wpływu na ludzki organizm.

W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz kilka rodzajów wodorostów, w tym organiczną chlorellę i spirulinę w postaci proszku lub w tabletkach. Mamy tu również Bio Agar Agar, dzięki któremu przygotujesz wegańską, domową galaretkę bez żelatyny. Z kolei algi arame możesz wykorzystać jako bazę sałatki przyrządzanej w stylu japońskim lub dodać je do azjatyckiego rosołu.

Czy algi zawierają jod?

Algi morskie, obok ryb i owoców morza, uznawane są za najlepsze źródło łatwo przyswajalnego jodu. W zależności od gatunku, zawartość tego pierwiastka w glonach może być różna. Wodorosty kelp, arame, kombu i wakame uchodzą w tym względzie za najcenniejsze, ale w każdych algach morskich znajduje się spora dawka jodu, pozwalająca uzupełnić poziom tego minerału w organizmie.

Jak jeść algi?

Algi morskie można jeść na kilka sposobów. Najczęściej stosowane są w postaci suplementu diety lub jako składnik dań kuchni azjatyckiej.

Suszone algi w formie liści np. arame, kombu lub wakame można wykorzystać m.in. do przygotowania orzeźwiającej, słodko-ostrej sałatki z wodorostów. Będą też świetnym, aromatycznym dodatkiem do zupy miso lub ramenu. Można je jeść na surowo oraz dodawać do dowolnych potraw, np. duszonych warzyw, ryżu, kasz, sajgonek, omletów, kanapek, a nawet deserów.

Nori to z kolei sprasowane arkusze liści różnych gatunków jadalnych wodorostów wykorzystywane przede wszystkim do zwijania tradycyjnego, japońskiego sushi. W krajach azjatyckich z nori przygotowuje się także chrupiące, prażone chipsy glonowe.

Spirulina i chlorella zwykle dostępne są w formie proszku lub tabletek. Stosuje się jako suplement diety w celu uzupełnienia minerałów i oczyszczenia organizmu z toksyn i metali ciężkich. Tabletki przyjmuje się dokładnie tak samo, jak każdą inna tabletkę, tzn. połyka się popijając wodą. Proszek ma nieco więcej zastosowań. Spirulinę lub chlorellę możesz dodawać do koktajli, soków, deserów, domowych lodów, sosów i zup. Pamiętaj jednak, że algi w tej formie zmieniają kolor potrawy na zielony!

Algi - jak przygotować?

Wodorosty, w zależności od humoru i upodobań możesz smażyć, piec, gotować lub jeść na surowo. Przed użyciem, mocz algi przez około 10-20 minut w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty soli. Dzięki temu staną się miękkie, sprężyste i znacznie zwiększą swoją objętość, nawet o 10 razy. Następnie odsącz algi z nadmiaru płynu i przejdź do kolejnych etapów przygotowywania potrawy. Nie wylewaj wody z moczenia alg! Możesz ją wykorzystać jako dodatek do bulionu lub sosu. W przypadku płatów nori, proces moczenia możesz pominąć. Po prostu pokrusz algi i posyp nimi sałatkę lub pieczoną rybę. Przygotowując sushi, wystarczy delikatnie zwilżyć arkusz mokrymi palcami lub posmarować pędzlem namoczonym w wodzie, po czym można przystąpić do układania składników.

Co lepsze - chlorella czy spirulina?

Zarówno spirulina, jak i chlorella należą do superfoods. Mają bardzo podobny skład i właściwości. Różnią się jednak kolorem. Chlorella, dzięki ogromnej zawartości chlorofilu, charakteryzuje się intensywnym, żywym, zielonym kolorem. Spirulina przybiera natomiast lekko niebieskawy odcień. Obie algi wykazują silne działanie antyoksydacyjne, choć większym potencjał w tym zakresie przypisywany jest spirulinie. Chlorella z kolei ma potężne moce detoksykujące i zdolność do usuwania toksyn i metali ciężkich z organizmu. Spirulina jest bogatsza w aminokwasy i witaminy z grupy B. Chlorella ma za to więcej żelaza, więc poleca się jej spozywanie przy anemii.

Chlorella w proszku - jak spożywać?

Chlorellę w proszku możesz dodawać do owocowo-warzywnych koktajli, smoothies, świeżo wyciskanych soków oraz stosować jako składnik deserów, zup, sosów, czy gulaszy. Aby przygotować pożywny koktajl z chlorellą, w blenderze kielichowym zmiksuj 2 banany, 1 mango, 1 garść świeżych liści szpinaku, pół limonki, 1 łyżeczkę chlorelli w proszku i pół szklanki wody.

Czy dzieci mogą spożywać spirulinę?

Spirulinę mogą spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci, jednak w przypadku dzieci zawsze warto do skonsultować z pediatrą. Nie ma istotnych przeciwwskazań, które mogłyby klasyfikować te algi jako nieodpowiednie dla maluchów. W końcu spirulina to bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów, a podawana w rozsądnych ilościach może działać jedynie z korzyścią dla zdrowia dziecka.