Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

21 Mar 2019Michał Pelc

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym to przepis z książki Jadłonomia. Jak się okazuje, to bardzo ciekawe połączenie. Zobacz jak przygotować pomidorówkę od podstaw. Pierwszy raz w życiu robiłem zupę pomidorową sam i dałem radę. Tobie też się uda!

Składniki zupy pomidorowej:

Jak przygotować zupę pomidorową?

  • Kroimy w kostkę cebulę i marchewkę, czosnek i chili siekamy. 
  • W głębokim garnku nagrzewamy olej kokosowy u wrzucamy pokrojone warzywa i przyprawy.
  • Dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  • W tym czasie gotujemy wodę, aby sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę.
  • Pomidory zalewamy w dużej misce wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut.
  • Nacinamy krzyżyk na spodzie pomidora, skórka powinna sama odejść. 
  • Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i wycinamy szypułki.
  • Dodajemy do reszty przypraw wraz z odrobiną cukru kokosowego.
  • Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy bulion warzywny: do 500ml wrzątku dodajemy łyżkę bulionu i mieszamy. 
  • Bulion dolewamy do garnka, dodajemy dużą łyżkę musu kokosowego i blendujemy ręcznym rozdrabniaczem na gładki krem.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

"Tego jeszcze nie jadłem" to seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. 

Zobacz filmik jak przygotować zupę pomidorową

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją