Miechunka BIO - Physalis - Złote Jagody - Ekologiczna - 200g ekogram

BIO Miechunka - Physalis - Ekologiczna - 200g

BFPH20
Gotowy do wysyłki
31,99 zł

(31,99 zł szt.)

Brutto

 Oceny i opinie Klientów
 (5/5)  - 4 ocena(y) - 4 opinia(e)
Zobacz
 

Miechunka jadalna - odkryj zalety jagody peruwiańskiej

Miechunka jadalna to wyjątkowa, choć mało znana w Polsce jagoda. Naturalnie występuje w Peru, a jej niezwykły smak i właściwości zdrowotne doceniali starożytni Inkowie. Miechunkę w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć także pod nazwą jagoda peruwiańska.

Miechunka - cenny relikt inkaskiej kultury

Miechunka peruwiańska (physalis) jest niedużym krzaczkiem rosnącym naturalnie w Ameryce Południowej. W kulturach południowoamerykańskich stosowana była praktycznie od zawsze jako cenny składnik zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Owoce miechunki wielkością przypominają nasze rodzime jagody, mają jednak słoneczny, złoty kolor. W smaku przypominają połączenie pomarańczy i pomidora. Są lekkie, słodkawe z delikatną nutą kwaskowości. Rdzenni mieszkańcy Peru otaczają miechunkę dużą czcią, gdyż wierzą, że jest ona reliktem po działalności uprawnej Inków. Jak było naprawdę, zapewne nigdy się nie dowiemy – jedno jest pewne, miechunka z biegiem czasu rozprzestrzeniła się także na inne kontynenty i dziś można ją spotkać nawet w Australii, na Karaibach czy Wyspach Galapagos. Rośnie również w Polsce.

Właściwości miechunki - bogate źródło składników odżywczych

Suszona miechunka jest bardzo bogatym źródłem beta karotenu, fosforu, niacyny oraz witaminy A i C. ma też sporo bioflawonoidów oraz protein, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale też odżywcza. Owoce suszonej miechunki można bez problemu spożywać tak samo, jak rodzynki czy inne bakalie. Te wyjątkowe jagody peruwiańskie są doskonałą przekąską, zapewniają na długu uczucie sytości, a duża zawartość cukrów prostych sprawia, że niemal od razu po spożyciu dodają energii.

Batoniki, ciasteczka, lody z bakaliami

Suszone owoce miechunki doskonale sprawdzają się jako składnik batoników z ziarnami oraz domowej roboty musli. Wystarczy do mieszanki ziaren, otrąb i suszonych owoców dorzucić kilka garści miechunki, a gotowe danie z pewnością zyska na smaku i aromacie. Miechunka doskonale współgra także z mięsem, można ją wykorzystać jako składnik słodkich sosów do dań mięsnych. Suszone owoce będą też doskonałym składnikiem ciast i ciasteczek z bakaliami, jako dodatek do lodów i innych deserów oraz do odżywczych koktajli owocowych. Jej zastosowanie jest praktycznie nieograniczone, wszystko zależy od upodobań smakowych i gustu.

Informacje o produkcie - miechunka jadalna suszona

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Miechunka suszona

Kraj pochodzenia:

Peru

Ilość netto:

200g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Miechunka wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1386 kJ / 330 kcal
Tłuszcz 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 60 g
w tym cukry 25 g
Białko 7,5 g
Sól 1,08 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 Opinie
Przez (Warszawa, Polska) na  07 Sep 2014 (BIO Miechunka - Physalis - Ekologiczna - 200g) :
(5/5

bio physalis

zakochalam sie w ich kwaskowym smaku. czesto dodaje do musli mieszanki bakalii

Zgłoś nadużycie
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.