• -30%
BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - 500ml - EKOGRAM

BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - 500ml

BOEV4
Gotowy do wysyłki
23,79 zł 33,99 zł -30%
Brutto

 Oceny i opinie Klientów
 (4,8/5)  - 8 ocena(y) - 7 opinia(e)
Zobacz
 

O oliwie z oliwek słów kilka

Oryginalna grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno (extra virgin), o naturalnym żółtym kolorze i przyjemnym aromacie świeżych oliwek. O niskim poziomem kwasowości. Dzięki tłoczeniu na zimno, zachowuje wszystkie właściwości organoleptyczne świeżych oliwek.
Oliwa z oliwek znana i stosowana jest na całym świecie już od wielu wieków. Największą popularnością cieszy się jednak
w Hiszpanii, Portugalii, Włoszech i oczywiście Grecji. W krajach tych, jest też najwyższe spożycie oliwy z oliwek rocznie na 1 osobę. Wynosi ono około 1 litra miesięcznie. W Polsce spożycie oliwy z oliwek również wynosi 1 litr na 1 osobę ... ale niestety rocznie.

Dlaczego oliwa powinna częściej pojawiać się w naszej kuchni

Oliwa z oliwek, to naturalny olej roślinny, zawierający około 75% kwasu oleinowego (jednonienasycony kwas tłuszczowy omega – 9). Bogata w witaminy, a w szczególności witaminę A, B, E i K, a także cenne polifenole i liczne związki mineralne.

Zaleca się spożywanie 2 – 3 łyżek oliwy z oliwek dziennie.

Oliwę z oliwek, powinny w szczególności używać osoby palące papierosy. Wypicie niewielkiej ilości oliwy (1 łyżka, najlepiej rano na czczo) lub płukanie nią jamy ustnej, pomaga w oczyszczaniu zalegających złogów nikotyny. To właśnie z tego powodu, ale oczywiście nie tylko z tego oliwa z oliwek, od wieków uznawana jest za symbol urody i zdrowego życia.

Oliwa z oliwek w kuchni

Organiczna oliwa z oliwek, wspaniale podkreśla smak przygotowanych potraw, zarówno tych gotowanych, pieczonych, jaki i smażonych. Nie wnika ona w głąb smażonych potraw, nadając im jednocześnie odpowiedniej chrupkości. W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek bardzo często używana jest zamiast margaryny czy masła.

Jeżeli chcemy używać oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze. W pierwszej fazie smażenia, nie powinno się nadmiernie podgrzewać oliwy, ponieważ pali się ona w nieco niższych temperaturach, niż inne powszechnie znane nam oleje. Temperatura dymienia dla oliwy z oliwek wynosi 225 st. C. Najlepiej jednak smażyć w temperaturze około 180 st. C. Zbyt niska temperatura smażenia, powoduje wsiąkanie tłuszczu w przygotowywane potrawy, natomiast zbyt wysoka – tworzenie się szkodliwych związków na ich powierzchni.
Warto zaznaczyć, że smażenie na oliwie, a szczególnie tej extra virgin, to raczej jej marnotrawstwo, ponieważ przy tak wysokich temperaturach traci ona wszystkie swoje drogocenne właściwości odżywcze. Najlepiej stosować więc oliwę z oliwek na zimno.

Trudno wyobrazić sobie potrawy z ryżu, spaghetti, owoce morza, nieliczone surówki i sałatki, warzywa (świeże i na ciepło) oraz dania z ryb bez oliwy z oliwek. Polecana jest też do smażenia jajecznicy czy omletów, duszenia grzybów, a także do zrobienia pysznego puree oraz zup kremowych. Niezastąpiona do różnego rodzaju marynat mięsnych.

Inne zastosowanie oliwy z oliwek 

Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin, wspaniale sprawdza się też jako naturalny kosmetyk do ciała. Może służyć jako balsam, nakładana bezpośrednio na skórę naszego ciała, co nada jej zdrowego wyglądu, a także wpłynie kojąco w przypadku niewielkich podrażnień. W celu odpowiedniego jej natłuszczeni, zaleca się ciepłe kąpiele z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dzięki temu nasza skóra będzie nie tylko odpowiednio odżywiona, ale i gładsza w dotyku.

Jak najlepiej przechowywać oliwę z oliwek extra virgin

Ekologiczną oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, najlepiej w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Nie przechowujemy oliwy w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura może spowodować jej krzepnięcie. Natomiast wystawienie oliwy na światło lub pozostawienie jej w ciepłym miejscu, powoduje że nasza oliwa jełczeje.

Zachęcamy do zakupu wysokiej jakości oliwy z oliwy w atrakcyjnej cenie w naszym sklepie internetowym.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Oliwa z Oliwek (Extra Virgin)

Kraj pochodzenia:

Hiszpania

Ilość netto:

500ml

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Promocja -30%, produkt z datą do 31.12.2021.

Oliwa z oliwek wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 3389 kJ / 824 kcal
Tłuszcz 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12,8 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 Opinie
Przez (Gdańsk, Polska) na  29 Mar 2021 (BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - 500ml) :
(5/5

błąd w opisie na stronie internetowej

Oliwa pyszna, natomiast proszę poprawić opis. W opisie jest informacja, że oliwa pochodzi z Grecji, ja natomiast czwartą butelkę, którą zauważyłam, otrzymałam z Hiszpanii :)

Zgłoś nadużycie
Przez (Jordanów, Polska) na  19 Dec 2020 (BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - 500ml) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
Przez (Zabrze, Polska) na  03 Nov 2020 (BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - 500ml) :
(4/5

Dobra

Dobry stosunek jakości do ceny, ciemna butelka ale nie jest to najlepsza oliwa jaka
Miałam. Natomiast uważam ze za ta cenę Ok.

Zgłoś nadużycie
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.