Makaron Durum - 5 smaków - Muszla - 300g - Bartolini

Zamów do 12:00, a wyślemy Twoją paczkę jeszcze dziś (dotyczy dni roboczych).
7,49 zł

Szukasz zdrowej alternatywy dla makaronów pszennych? Wypróbuj makaron durum muszle Bartolini! Wykorzystana do produkcji pszenica durum. nazywana też semoliną, to specjalna gruboziarnista mąka pszenna. Dzięki niej makaron z semoliny ma niższy indeks glikemiczny niż klasyczny makaron pszenny.

Makaron durum - właściwości

Pszenica durum jest uważana za zdrowszą ze względu na większą zawartość mikro- i makroskładników. Makaron durum ma niewiele mniej kalorii od makaronu ze zwykłej pszenicy, ale rozkład makroskładników jest tutaj kompletnie inny i to na nim warto się skupić.

Makaron z pszenicy durum na 100 g zawiera 12 g białka, 2 g tłuszczów oraz 64 g węglowodanów. 7 g to błonnik. Z kolei makaron pszenny (typ 450) w 100 g produktu zawiera 11,1 g białka, 1,6 tłuszczów, 75,8 g węglowodanów i ledwie 2,4 gramy błonnika.

Makaron z pszenicy durum to bomba witaminowa

Makaron durum muszle jest ceniony przez osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny. Nadaje się także dla diabetyków. Dodatkowo zawiera cenny dla jelit błonnik oraz witaminy z grupy B. Znajduje się w nim także: fosfor, mangan i cynk.

Jeżeli masz problemy trawienne lub zmagasz się z wahaniami poziomu cukru we krwi, to wypróbuj makaron durum muszle od Bartolini w aż pięciu różnych smakach (które producent uzyskał dodając sproszkowane warzywa). Będzie idealny zarówno do sałatek, jak i do zapiekanego mięsa czy warzyw.


Bartolini - Rodzinna Manufaktura Makaronów

Od 25 lat pielęgnują sztukę tworzenia makaronów. Są jednym z nielicznych polskich producentów, którzy do swoich makaronów jajecznych dodają świeże jaja. Wytwarzają makarony na matrycach z brązu w Otwocku pod Warszawą.

Zobacz moją rozmowę z Michałem z Bartolini, pt: "Wszystko co powinieneś wiedzieć o makaronie" 

Informacje o produkcie

Producent: TABIT Sp. z o.o., ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Składniki:

Semolina (mąka z pszenicy durum), warzywa w zmiennych proporcjach (pomidor suszony, szpinak suszony, burak czerwony suszony), przyprawa: kurkuma.

Kraj pochodzenia:

Polska

Ilość netto:

300g

Certyfikaty:


Alergeny: Produkt może zawierać gluten, soję oraz jaja ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Makaron durum 5 smaków - wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 773 kJ / 182 kcal
Tłuszcz 0,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 36 g
w tym cukry 1,1 g
Białko 6,9 g
Sól 0,01 g

Customer Reviews

Be the first to write a review
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)