14,99 zł
BZL25
Nowy produkt
Ta niska, niepozorna krzewinka wydaje owoce w typie jagody, od których urody i pięknego czerwonego koloru nie sposób oderwać wzroku. Uprawiana na masową skalę, stała się – zaraz po borówce leśnej – najpopularniejszą rośliną jagodową. Szczególnie dużo uprawia się jej w Skandynawii i w Stanach Zjednoczonych – znajduje tam idealne warunki do rozwoju. Żurawinę zbiera się na dwa sposoby: tradycyjnie, zrywając jagody z krzewów, lub... wyławiając owoce z pól zalanych wodą. Owoce nie toną, ponieważ znajdują się w nich komory powietrzne, dzięki którym czerwone jagody unoszą się na powierzchni wody. Zbiory żurawiny są tak duże, że teren przetwórni, w którym umieszczane są dostawy owoców, zamienia się w wielki, soczyście czerwony „ocean”.
Cierpkie, pięknie czerwone jagody skrywają w sobie moc antocyjanów, mnóstwo błonnika, witamin: C i B, kwasy owocowe i taninę. Dzięki tym składnikom żurawina staje się przyjaciółką sił odpornościowych organizmu. Jeśli zjadasz czerwone cierpkie kuleczki, „zagrywasz na nosie” bakteriom, które najchętniej zasiedliłyby układ moczowy lub osadziłyby się na szkliwie – jednak składniki zawarte w tych jagodach skutecznie im to uniemożliwiają. W rezultacie nie masz problemów z pęcherzem i możesz bez kompleksów prezentować piękny uśmiech (gratis wybielony przez zawarte w żurawinie kwasy owocowe). Pijąc sok żurawinowy możesz też liczyć na duży aplauz ze strony nerek i serca.
Zjadaj czerwone liofilizowane jagody na surowo – smakują wyśmienicie i przy okazji pielęgnują od zewnątrz dziąsła. Możesz też wykorzystać ten cierpki owoc jako dodatek do sosów, zup owocowych, pieczeni, sałatek (serwowanych na słodko lub konkretnie), deserów lodowych i wypieków. Żurawina znakomicie współgra smakowo z drobiem i dziczyzną. Ekologiczna żurawina liofilizowana może być także idealnym dodatkiem do musli i jogurtów – jako wsad albo dekoracja. Zawsze smakuje i wygląda po mistrzowsku.
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Żurawina liofilizowana połówki/plastry |
Kraj pochodzenia: |
Polska |
Ilość netto: |
25g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1366 kJ / 326 kcal |
Tłuszcz | 1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,08 g |
Węglowodany | 58,5 g |
w tym cukry | 31,1 g |
Białko | 3 g |
Sól | 0,04 g |
Opnie klientów i komentarze