BIO Moringa Oleifera - Ekologiczna - Mielone Liście - 100g
Co to jest Moringa Oleifera i skąd pochodzi?
Moringa Oleifera (moringa olejodajna), to tropikalne drzewo chrzanowe, z rodziny moringowatych. W środowisku naturalnym, występuje u podnóża himalajów, a dokładniej w północnej części Indii. Powszechnie uznaje się, że właśnie pochodząca stamtąd Moringa, jest najbardziej zadbana i najbardziej wartościowa. Drzewo to, doskonale daje sobie radę nawet w najtrudniejszych warunkach i jest niezwykle odporne na wszelkiego rodzaju choroby. Jej ziarna przyjmują się praktycznie w każdych warunkach. Moringa uznawana jest za najszybciej rosnące drzewo świata (przyrost ok. 4m rocznie).
Dlaczego ten zielony proszek jest aż tak wartościowy
Sproszkowane liście Moringi, uznawane są za najbardziej odżywczy dodatek, stosowany do właściwie każdego rodzaju żywności. Aby uzyskać 1kg proszku, potrzeba aż 4kg świeżych liści. W krajach azjatyckich uchodzi za podstawowy składnik codziennej diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin, w tym witaminę A (beta – karoten), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna), C (kwas askrobinowy), D (cholekalcyferol), E (tokoferol) oraz witaminę K. Dlatego właśnie, każda porcja proszku z liści Moringi, dodana do naszego posiłku, to niezwykły zastrzyk witamin i minerałów, niespotykanych praktycznie w innych warzywach czy owocach. Warto również w tym miejscu zaznaczyć, iż proszek ten zawiera aż 3 razy więcej żelaza niż szpinak, 2 razy więcej białka i 4 razy więcej wapnia niż mleko, 4 razy więcej witaminy A niż marchew i 3 razy więcej potasu niż banany, 37 razy więcej przeciwutleniaczy niż winogrona oraz 8 razy więcej protein niż jogurt naturalny.
Moringa, posiada również wiele pozytywnych aspektów, wpływających na nasz organizm. W południowej części Indii, uznawana jest także za środek pobudzający męskie libido. Moringa, przede wszystkim jednak, wzmacnia system odpornościowy, wspomaga przemianę materii, normuje poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także pomaga na dobry i spokojny sen oraz poprawia ogólne samopoczucie.
A ile moringi w proszku mogę dziennie spożywać i do czego ją dodawać
Zaleca się spożywanie liści moringi 1 łyżeczki 1 lub 2 razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem.
Suszone liście Moringi, stanowią idealny dodatek do posiłków oraz napojów, w tym koktajli, a w szczególności koktajli Smoothie. Mąka wzbogacona sproszkowaną moringą sprawia, że pieczone przez nas produkty uzyskują wyższą wartość odżywczą.
W naszym sklepie internetowym dostępne są wysokiej jakości liście bio moringi w atrakcyjnej cenie.
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO liście moringi w proszku |
Kraj pochodzenia: |
Indie |
Ilość netto: |
100g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Moringa oleifera wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 960 kJ / 230 kcal |
Tłuszcz | 4,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,7 g |
Węglowodany | 28,5 g |
w tym cukry | 12,5 g |
Białko | 21,1 g |
Sól | 0,1 g |