BIO Cukier Trzcinowy - Ekologiczny - 1kg - EKOGRAM

BIO Cukier Trzcinowy - Ekologiczny - 1kg

BCT
Obecnie brak na stanie
17,99 zł
Brutto

 Oceny i opinie Klientów
 (5/5)  - 14 ocena(y) - 13 opinia(e)
Zobacz

Wpisanie adresu email oznacza zgodę na przetwarzanie danych

Więcej

osobowych przez Administratora danych osobowych, którym jest Michał Pelc ANAGRAM ul. Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki, NIP: 513-010-81-41, REGON: 121084300 w celu wysyłki powiadomienia. Więcej informacji nt. przetwarzania danych osobowych zawarte jest w Polityce prywatności

 

Zamień biały kryształ na cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy jest dobrą i zdrową alternatywą dla zwykłego, białego cukru. Choć w naszym kraju nadal przegrywa z białymi kryształkami, w wielu rejonach świata jest podstawową substancją słodzącą.

Najpierw dla elit, potem trafił pod strzechy

Cukier trzcinowy znany i produkowany jest już od ponad 5 tysięcy lat – jako pierwsi właściwości soku z trzciny cukrowej odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei. Cukier trzcinowy był tam jednak produkowany na niewielką skalę. Masową produkcję rozpoczęli dopiero 500 lat później mieszkańcy Indii. W Europie cukier trzcinowy pojawił się stosunkowo późno, bo dopiero za czasów podbojów Aleksandra Macedońskiego w IV wieku przed naszą erą. Trzcina rodząca miód była powszechnie znana, ale tylko wśród najbogatszych. Przedstawiciele elit używali cukru nie tylko do słodzenia, ale też jako środka medycznego. Z biegiem czasu cukier trzcinowy stał się powszechnym środkiem słodzącym w całej Europie, choć nadal nie należał do tanich produktów. Dopiero w XIX wieku wyparł go dużo tańszy i łatwiejszy w pozyskiwaniu cukier produkowany z buraków.

Nie tylko słodzi, ale też ma sporo wartości

Rafinowany, biały cukier trzcinowy w rzeczywistości nie jest biały, tylko ma piękny, jasnozłoty kolor. Konsystencją zbliżony do zwykłego cukru – ma formę kryształków, które bardzo szybko rozpuszczają się w płynach. Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnej energii, a przy tym w świadomości konsumentów funkcjonuje jako dużo zdrowszy niż biały cukier wytwarzany z buraka cukrowego. Jest całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Idealnie słodki i rozpuszczalny

Cukier trzcinowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest słodki w smaku, ale delikatny i neutralny. Można słodzić nim kawę, herbatę lub inne napoje i na pewno nie zmieni ich właściwości smakowych. Można go też dodawać do ciast i innych wypieków. Choć pod względem kaloryczności cukier trzcinowy niewiele różni się od białego cukru buraczanego, jest od niego o wiele zdrowszy. Dla zdrowia i lepszego samopoczucia warto więc zamienić białe kryształki z buraka, na złote kryształki trzcinowe.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-07 Zielonki
Składniki:

100% BIO Cukier Trzcinowy 

Kraj pochodzenia:

Kolumbia

Dostępne gramatury:

1kg

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Cukier trzcinowy wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1680 kJ / 400 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 99,5 g
w tym cukry 99,5 g
Białko 0,5 g
Sól 0,01 g
Przez (Lublin, Polska) na  21 Nov 2015 (BIO Cukier Trzcinowy - Ekologiczny - 1kg) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
Przez (Lublin, Polska) na  19 Nov 2015 (BIO Cukier Trzcinowy - Ekologiczny - 1kg) :
(5/5

Słodkości

Uzywam od dawna, o wiele lepszy od białego niezdrowego cukru rafinowanego

Zgłoś nadużycie
Przez (Chełm, Polska) na  12 Nov 2015 (BIO Cukier Trzcinowy - Ekologiczny - 1kg) :
(5/5

Bio Cukier trzcinowy

Złote czy białe kryształy? Ja wybieram złote!

Zgłoś nadużycie

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.