BIO Miechunka - Physalis - Ekologiczna - 200g
(31,99 zł szt.)
Miechunka jadalna - odkryj zalety jagody peruwiańskiej
Miechunka jadalna to wyjątkowa, choć mało znana w Polsce jagoda. Naturalnie występuje w Peru, a jej niezwykły smak i właściwości zdrowotne doceniali starożytni Inkowie. Miechunkę w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć także pod nazwą jagoda peruwiańska.
Miechunka - cenny relikt inkaskiej kultury
Miechunka peruwiańska (physalis) jest niedużym krzaczkiem rosnącym naturalnie w Ameryce Południowej. W kulturach południowoamerykańskich stosowana była praktycznie od zawsze jako cenny składnik zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Owoce miechunki wielkością przypominają nasze rodzime jagody, mają jednak słoneczny, złoty kolor. W smaku przypominają połączenie pomarańczy i pomidora. Są lekkie, słodkawe z delikatną nutą kwaskowości. Rdzenni mieszkańcy Peru otaczają miechunkę dużą czcią, gdyż wierzą, że jest ona reliktem po działalności uprawnej Inków. Jak było naprawdę, zapewne nigdy się nie dowiemy – jedno jest pewne, miechunka z biegiem czasu rozprzestrzeniła się także na inne kontynenty i dziś można ją spotkać nawet w Australii, na Karaibach czy Wyspach Galapagos. Rośnie również w Polsce.
Właściwości miechunki - bogate źródło składników odżywczych
Suszona miechunka jest bardzo bogatym źródłem beta karotenu, fosforu, niacyny oraz witaminy A i C. ma też sporo bioflawonoidów oraz protein, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale też odżywcza. Owoce suszonej miechunki można bez problemu spożywać tak samo, jak rodzynki czy inne bakalie. Te wyjątkowe jagody peruwiańskie są doskonałą przekąską, zapewniają na długu uczucie sytości, a duża zawartość cukrów prostych sprawia, że niemal od razu po spożyciu dodają energii.
Batoniki, ciasteczka, lody z bakaliami
Suszone owoce miechunki doskonale sprawdzają się jako składnik batoników z ziarnami oraz domowej roboty musli. Wystarczy do mieszanki ziaren, otrąb i suszonych owoców dorzucić kilka garści miechunki, a gotowe danie z pewnością zyska na smaku i aromacie. Miechunka doskonale współgra także z mięsem, można ją wykorzystać jako składnik słodkich sosów do dań mięsnych. Suszone owoce będą też doskonałym składnikiem ciast i ciasteczek z bakaliami, jako dodatek do lodów i innych deserów oraz do odżywczych koktajli owocowych. Jej zastosowanie jest praktycznie nieograniczone, wszystko zależy od upodobań smakowych i gustu.
Informacje o produkcie - miechunka jadalna suszona
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Miechunka suszona |
Kraj pochodzenia: |
Peru |
Ilość netto: |
200g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Miechunka wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1386 kJ / 330 kcal |
Tłuszcz | 0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 60 g |
w tym cukry | 25 g |
Białko | 7,5 g |
Sól | 1,08 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Pychotka
Bardzo dobre owoce. Gdyby nie sklep nawet nie wiedziałabym o ich istnieniu. Mi bardzo smakują, może dlatego, że lubię kwaśne owoce:) Serdecznie zachęcam do spróbowania i dodawania, np. do owsianki porannej
Zgłoś nadużycie