Ciecierzyca bio ziarno - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g

BZC1
Obecnie brak na stanie
9,99 zł
Brutto


Wpisanie adresu email oznacza zgodę na przetwarzanie danych

Więcej

osobowych przez Administratora danych osobowych, którym jest Michał Pelc ANAGRAM ul. Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki, NIP: 513-010-81-41, REGON: 121084300 w celu wysyłki powiadomienia. Więcej informacji nt. przetwarzania danych osobowych zawarte jest w Polityce prywatności

 Oceny i opinie Klientów
 (5/5)  - 8 ocena(y) - 8 opinia(e)
Zobacz
 

Odkryj bogactwo składników odżywczych ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub włoskim grochem, wygląda dość ciekawie. Te niewielkie, pomarańczowe ziarenka o niezbyt regularnym kształcie bardziej przypominają orzeszki, a jednak należą do rośli strączkowych. Smak ciecierzycy łączy w sobie smak grochu i orzeszków – jest łagodna, po przygotowaniu ma kremową konsystencję i słodkawy aromat.

Tradycyjny składnik egzotycznych potraw

Ciecierzyca popularnie rośnie w ciepłym klimacie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich oraz bliskowschodnich znają ją od dawna i wykorzystują na wiele sposobów. Jest podstawą wielu smacznych potraw, którymi zachwycamy się podczas podróży do Egiptu czy Turcji – dodaje się ją, między innymi, do humusu oraz popularnych falafeli. Na polskich stołach ciecierzyca znana jest od kilku stuleci, jednak nie cieszy się taka popularnością, jak inne rośliny strączkowe.

Mnóstwo białka, błonnika i minerałów

Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem białka. Dostarcza sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie jest on w stanie sam je sobie wytworzyć. Białko ciecierzycy jest łatwo przyswajalne, dzięki czemu jest szybko przetwarzane w układzie pokarmowym i wykorzystywane jako budulec komórkowy. Cieciorka zawiera też sporo węglowodanów, z których większość to węglowodany złożone. Dzięki temu jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym, który nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny do krwi. Ciecierzycę mogą więc bez obaw jeść diabetycy oraz osoby, które są na diecie odchudzającej. Ciecierzyca zawiera też sporo błonnika pokarmowego oraz witaminy i minerały, między innymi witaminę A, C, K, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor.

Zastosowanie ciecierzycy w zdrowej kuchni

Ciecierzycę można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów: do dań wegetariańskich, egzotycznych oraz potraw ze zdrowej kuchni. Świetnie pasje do sałatek, past kanapkowych, gulaszy warzywnych czy leczo. Można ją dodawać do kotletów wegetariańskich, świetnie pasuje do ryżu, makaronu, różnego rodzaju kasz. Idealnie komponuje się z pomidorami, awokado czy do przeróżnych sałat. Zanim jednak dodamy ją do potraw, należy suchą ciecierzycę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, a dopiero później ugotować.

Sposób przygotowania

Ziarna ciecierzycy wypłukać, a następnie moczyć co najmniej 8 godzin (można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej). Należy jednak pamiętać, że pod wpływem wody ciecierzyca pęcznieje. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić i dokładnie wypłukać. Gotować przez ok. 1 godzinę lub do uzyskania preferowanej miękkość. Do gotującej się ciecierzycy, można dodać łyżkę bulionu wegetariańskiego (ewentualnie kostkę bulionu warzywnego). Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Stanowi idealny dodatek do zup, gulaszów, sałatek czy past.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Ciecierzyca

Kraj pochodzenia:

Turcja

Ilość netto:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Ciecierzyca wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1581 kJ / 378 kcal
Tłuszcz 6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 50,7 g
w tym cukry 10,7 g
Białko 20,5 g
Sól 0,06 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 Opinie
Przez (Wrocław, Polska) na  07 Jun 2018 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g) :
(5/5

najlepsza ciecierzyca!!!

robię hummus od lat, z tej ciecierzycy wychodzi najlepszy, nie wiem jakim cudem ale jest po prostu smaczniejszy. gorąco polecam spróbować bo naprawdę różnica jest ogromna

Zgłoś nadużycie
Przez (Gdynia, Polska) na  31 Oct 2014 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g) :
(5/5

Hummus

Codziennie na kolację zjadam kanapkę z hummusem :) Cieciorka nadaje dobrą konsystencję do różnych past na chleb.

Zgłoś nadużycie
Przez (Mokrzyska, Polska) na  09 Jul 2014 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g) :
(5/5

Polecam

ze względu na białko i witaminki polecam spróbować...zapewne u was też zagości na stałe...

Zgłoś nadużycie
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.