BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g

9,99 zł

Gotowy do wysyłki

Ostatnie egzemplarze!

Dostawa od 8,99 zł

Wysyłka jutro

Fasola Adzuki BIO 400g ekogram Zobacz większe

Więcej informacji

Co to jest fasola Adzuki

To małe bordowe ziarna, z charakterystycznym białym paskiem. Fasola adzuki, jest powszechnie stosowana w Japonii i Chinach. W smaku przypomina czerwoną fasolę, aczkolwiek ma silny orzechowy, słodki smak. Mniej kaloryczna od czarnej fasoli czy ciecierzycy. W przeciwieństwie do większości innych ziaren, ziarna fasoli adzuki są często słodzone i używane do deserów.

Dlaczego warto regularnie stosować fasolę adzuki w naszych potrawach

Fasola adzuki to bogate źródło kwasów omega – 6, tiaminy, niacyny i kwasu foliowego oraz wielu minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, selenu czy miedzi.

Jest również naturalnym źródłem wielu witamin w tym A, B1, B2, B3, B5, B6 i B9.

Włączenie fasoli adzuki do diety, dzięki wysokiej zawartości błonnika, wspomaga ruchy jelit, co oznacza, że resztki usuwane są z organizmu skuteczniej i efektywniej.

Ze względu na wysoką zawartość białka, fasola adzuki szczególnie zalecana jest osobom odchudzającym się. Włókno z fasoli wypełnia nasz żołądek, co zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Jak najlepiej przygotować fasolę adzuki

Fasolę moczyć przez 8 godzin. Następnie dokładnie wypłukać i zalać świeżą wodą. Gotować pod przykryciem od 40 do 60 minut lub do uzyskania pożądanej miękkości.

Fasola adzuki jest wspaniałą, zdrową bazą wielu zup i sosów. Wspaniale smakuje również z ryżem i warzywami, sprawdza się jako składnik sałatek, zastępując np. czerwoną fasolę. Pasuje również do soczewicy czerwonej i zielonej. Może być także spożywana na słodko.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Fasola Adzuki

Kraj pochodzenia:

Chiny

Ilość netto:

400g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Fasola adzuki wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1377 kJ / 329 kcal
Tłuszcz 0,53 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,19 g
Węglowodany 50,2 g
w tym cukry 2,35 g
Białko 19,9 g
Sól 0,01 g

9 innych produktów w tej samej kategorii:

Opnie klientów i komentarze

(4,9/5)
9 ocena(y) - 8 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię

Opinie

przez (Nowy Dwór Mazowiecki, Polska) w 07 Apr 2017 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
przez (Wrocław, Polska) w 26 Oct 2015 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g) :
(5/5

fasola adzuki

Bardzo dobra.

 zgłoś nadużycie
przez (Kraków, Polska) w 07 Nov 2014 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g) :
(5/5

adzuki

zdrowsza siostra czerwonej fasoli. robię z niej kotlety (marchewka, seler naciowy, cebula, fasola) albo dodaję do leczo żeby uniknąć kiełbasy a urozmaicić je w białko

 zgłoś nadużycie
przez (Lubrza, Polska) w 18 Aug 2014 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g) :
(5/5

Fasola Adzuki

Długo szukałam fasoli Adzuki, bo tęskniłam za słodką pastą fasolową z Japonii - dzięki dr Pelc wreszcie mogłam stworzyć swoją zdrowszą wersję. Polecam bardzo gorąco.

 zgłoś nadużycie
przez (Wrocław, Polska) w 30 May 2014 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g) :
(4/5

fasola adzuki

Dobry produkt. Trzeba ją dłużej moczyć i gotować niż np. fasolę mung, czy soczewicę, mimo to jej niepowtarzalny smak i aromat jest warty zachodu!

 zgłoś nadużycie

BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g

Zamów