BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 400g

Zamów do 12:00, a wyślemy Twoją paczkę jeszcze dziś (dotyczy dni roboczych).
17,99 zł

Co to jest fasola Adzuki

To małe bordowe ziarna, z charakterystycznym białym paskiem. Fasola adzuki, jest powszechnie stosowana w Japonii i Chinach. W smaku przypomina czerwoną fasolę, aczkolwiek ma silny orzechowy, słodki smak. Mniej kaloryczna od czarnej fasoli czy ciecierzycy. W przeciwieństwie do większości innych ziaren, ziarna fasoli adzuki są często słodzone i używane do deserów.

Dlaczego warto regularnie stosować fasolę adzuki w naszych potrawach

Ze względu na wysoką zawartość białka, fasola adzuki szczególnie zalecana jest osobom odchudzającym się. Włókno z fasoli wypełnia nasz żołądek, co zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Jak najlepiej przygotować fasolę adzuki

Fasolę moczyć przez 8 godzin. Następnie dokładnie wypłukać i zalać świeżą wodą. Gotować pod przykryciem od 40 do 60 minut lub do uzyskania pożądanej miękkości.

Fasola adzuki jest wspaniałą, zdrową bazą wielu zup i sosów. Wspaniale smakuje również z ryżem i warzywami, sprawdza się jako składnik sałatek, zastępując np. czerwoną fasolę. Pasuje również do soczewicy czerwonej i zielonej. Może być także spożywana na słodko.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Fasola Adzuki

Kraj pochodzenia:

Chiny

Ilość netto:

400g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Fasola adzuki wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1377 kJ / 329 kcal
Tłuszcz 0,53 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,19 g
Węglowodany 50,2 g
w tym cukry 2,35 g
Białko 19,9 g
Sól 0,01 g

Customer Reviews

Based on 10 reviews
90%
(9)
10%
(1)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
I
Iwona Olbrycht

Smaczna

A
Anna Sudoł

5 na 5

W
Waldemar Zadka
fasola adzuki

Bardzo dobra.

O
Ola Świdergoł
adzuki

zdrowsza siostra czerwonej fasoli. robię z niej kotlety (marchewka, seler naciowy, cebula, fasola) albo dodaję do leczo żeby uniknąć kiełbasy a urozmaicić je w białko

A
Aleksandra Prochera
Fasola Adzuki

Długo szukałam fasoli Adzuki, bo tęskniłam za słodką pastą fasolową z Japonii - dzięki dr Pelc wreszcie mogłam stworzyć swoją zdrowszą wersję. Polecam bardzo gorąco.

M
Marcin Namysł
fasola adzuki

Dobry produkt. Trzeba ją dłużej moczyć i gotować niż np. fasolę mung, czy soczewicę, mimo to jej niepowtarzalny smak i aromat jest warty zachodu!