Kolendra BIO - Mielona - 50g - ekogram

BIO Kolendra - Mielona - Ekologiczna - 50g

BKM50
Obecnie brak na stanie
11,99 zł
Brutto

 Oceny i opinie Klientów
Nikt jeszcze nie dodał opinii o tym produkcie
w tym języku

Wpisanie adresu email oznacza zgodę na przetwarzanie danych

Więcej

osobowych przez Administratora danych osobowych, którym jest Michał Pelc ANAGRAM ul. Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki, NIP: 513-010-81-41, REGON: 121084300 w celu wysyłki powiadomienia. Więcej informacji nt. przetwarzania danych osobowych zawarte jest w Polityce prywatności

 

Czym jest kolendra?

Tę jednoroczną roślinę należałoby nazwać ziołem na trawienie. Pachnie dość oryginalnie, ale to głównie ze względu na swój specyficzny aromat świetnie zaaklimatyzowała się w kuchni. Należy do tej samej rodziny botanicznej, co seler, koper i marchewka. I wygląda podobnie do wymienionych roślin. Jeśli podczas wędrówek po bezdrożach natrafisz na zielinkę, która z wyglądu nieco przypomina pietruszkę, ale pachnie... pluskwami, czyli słodkawo, anyżowo-malinowo – dość mdławo, a jej nasiona mają za to niezwykle intensywny, zdecydowany smak, możesz mieć pewność, że to kolendra siewna. Jeśli nie wiesz, jak pachnie kolendra, powąchaj przyprawę curry – nasiona tej rośliny stanowią jeden z podstawowych składników tej mieszanki.

Dlaczego ekologiczna kolendra jest tak wartościowa?

Nasiona kolendry siewnej zawierają bardzo dużo olejku eterycznego. To dzięki niemu rewelacyjnie poprawia się trawienie: jelita zaczynają działać, jak tryby w szwajcarskim zegarku, a ty czujesz lekkość. Ci, którzy narzekają na niedomagające i strzykające stawy, mogą zastosować okłady z kolendry; przy okazji pozbędą się wyprysków na skórze i stanów zapalnych.

Jak wykorzystać mielone ziarno ekologicznej kolendry?

Przede wszystkim trzymaj ekologiczne zmielone ziarno kolendry w szczelnie zamykanym pojemniku – wtedy na dłużej zachowa swoje niepowtarzalne właściwości aromatyczne i smakowe. Jeśli lubisz kuchnię tajską lub azjatycką, kolendra będzie ci towarzyszyć w wielu kulinarnych eksperymentach. Możesz aromatyzować nią masło, pasty twarogowe, przyprawiać gulasze i mięsa – głównie jagnięcinę i wieprzowinę. Doda też oryginalnego smaku rybom. Jeśli zdarzyło ci się kupić kiełbasę, której smak nie jest doskonały, usmaż ją z kolendrowym dodatkiem – wyjdzie potrawa palce lizać! A kiedy nie wiesz, co zrobić z podsuszonym pieczywem, pokrój je w kostkę, posmaruj masłem, posyp ekologiczną kolendrą w postaci zmielonych ziaren i usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku na złocisty kolor. Uzyskasz najsmaczniejsze grzanki pod słońcem!

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Kolendra mielone ziarno

Kraj pochodzenia:

Egipt

Ilość netto:

50g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Kolendra wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1544 kJ / 372 kcal
Tłuszcz 17,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g
Węglowodany 25,9 g
w tym cukry 24,6 g
Białko 12,4 g
Sól 0,09 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 Opinie

Napisz pierwszą opinię !

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.