BIO Płatki Orkiszowe - Ekologiczne - 500g
Płatki orkiszowe – podstawa zdrowej kuchni
Choć orkisz jest jednym z najzdrowszych zbóż, przez ostatnie dziesięciolecia był nieco zapomniany i rzadko wykorzystywany w kuchni. Dopiero w ostatnich latach, gdy coraz więcej osób stawia na zdrowe i świadome odżywianie, orkisz powrócił do łask. Mąka orkiszowa coraz częściej jest wykorzystywana do wypiekania smacznego i zdrowego chleba, a płatki orkiszowe to smaczna, zdrowa i chrupiąca przekąska, która nie wymaga wielu przygotowań.
Tańsza pszenica wyparła bogaty w składniki orkisz
Orkisz znany i używany w kuchni był od dawna. W starożytności żywili się nim rzymscy gladiatorzy, którym dodawał energii, sił witalnych i wytrzymałości. Co ciekawe, jeszcze w XIX wieku orkisz był popularny i powszechnie używany. Później dość szybko to doskonałe i wartościowe zboże wyparła masowa produkcja pszenicy. Była ona tańsza i łatwiej dostępna, dzięki czemu kupowano ją coraz chętniej. A że miała dużo mniej właściwości? Nikt na to wtedy nie patrzył. Obecnie produkcja orkiszu odbywa się na stosunkowo niewielka skalę – nie w gospodarstwach wielohektarowych, a w niewielkich gospodarstwach ekologicznych we Włoszech, Francji, w Czechach i na Słowacji.
Witaminy, minerały i sporo błonnika
Co dobrego tkwi w orkiszowych ziarnach? Zawierają one błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego. Mają też sporo białka oraz gluten, ale wyjątkowy, bo bardziej przyswajalny. W płatkach orkiszowych znajduje się też sporo witamin, w szczególności A, D i E oraz minerałów, takich jak miedź, selen i cynk. To doskonała przekąska dla zachowania witalności i urody.
Doskonała przekąska i dodatek do zdrowych wypieków
Płatki orkiszowe można chrupać bez niczego – są bardzo pożywne, smaczne i sycące. Już kilka łyżek pozwala zaspokoić głód i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Płatki orkiszowe są też świetnym zamiennikiem dla płatków owsianych czy kupowanego musli – po zalaniu mlekiem czy jogurtem będą zdrowym i pełnowartościowym śniadaniem. Można je też wykorzystać do zrobienia własnej roboty musli, a także jako dodatek wzbogacający do ciasteczek zbożowych, batoników z ziarnami oraz chleba – szczególnie pieczonego z mąki orkiszowej.
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Płatki orkiszowe pełnoziarniste |
Kraj pochodzenia surowca: Kraj przetworzenia: |
Kraje UE Holandia |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Płatki orkiszowe wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: |
|
Wartość energetyczna | 1341 kJ / 361 kcal |
Tłuszcz | 1,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 64 g |
w tym cukry | 6,8 g |
Białko | 12 g |
Sól | 0,02 g |