BIO Pestki Dyni - Styria - Ekologiczne

Gramatura
Zamów do 12:00, a wyślemy Twoją paczkę jeszcze dziś (dotyczy dni roboczych).
20,99 zł

Skąd pochodzi dynia

Dynia wywodzi się z Ameryki Środkowej, a dokładniej z Meksyku. Do Europy dotarła w XV w., za sprawą Krzysztofa Kolumba. Początkowo traktowana wyłącznie, jako egzotyczna ciekawostka, ewentualnie roślina ozdobna. Drogocenne właściwości dyni oraz jej pestek, odkryto już 100 lat później i od tej pory uprawiana jest niemalże we wszystkich krajach naszego kontynentu.

Pestki dyni, pyszna i zdrowa przekąska, ale co jeszcze mogę z nimi zrobić

Nasiona dyni można spożywać na surowo, od razu po wyjęciu ich z opakowania. W celu poprawienia ich walorów smakowych i aromatu, pestki dyni można podgrzać w piekarniku. W takim przypadku najlepiej jest wysypać nasiona na blachę, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego na około 170 st. C. Piec przez około 15 minut.

Pestki dyni stanowią również smaczny i zdrowy dodatek do musli, płatków śniadaniowych, sałatek i surówek, jogurtów czy zapiekanych warzyw. Wspaniale sprawdzają się również, jako dodatek lub posypka do wypieku pieczywa, ciast czy ciasteczek.

Informacje o produkcie BIO pestki Dyni

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Pestki dyni (Styryjskie)

Kraj pochodzenia:

Austria - (Styria)

Ilość netto:

200g / 500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Pestki dyni łuskane wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 2433 kJ / 587 kcal
Tłuszcz 42 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,6 g
Węglowodany 3,3 g
w tym cukry 1,3 g
Białko 35 g
Sól 0,01 g

Customer Reviews

Based on 14 reviews
93%
(13)
7%
(1)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
i
iwona kuszpit
superasne

dorodne, chrupiace, wspaniale, moje ulubione:)

I
IZABELA PAKUŁA
Pestki dyni

Wspaniała przekąska. Idealne do chrupania, do sałatek, koktajli, wypieków.

K
Katarzyna Piskorczyk
PEstki Dyni

|Najlepsze pestki dyni jakie do tej pory udało mi sie kupic w Polsce

W
Waldemar Zadka
dynia

Pestki dyni bardzo aromatyczne i ładne.

I
Iwona Musiał
BIO PESTKI DYNI ŁUSKANE

Smaczne. Dobre do pasztetów, zup i do chrupania.

I
Iwona Nowak
pestki dyni

Mieszam często ze słonecznikiem i dodaję do pieczywa.