BIO Pestki Jądra Moreli - Ekologiczne - 200g - EKOGRAM ZIELONKI
BIO Pestki Jądra Moreli - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI
BIO Pestki Jądra Moreli - Ekologiczne - 200g - EKOGRAM ZIELONKI
BIO Pestki Jądra Moreli - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

BIO Pestki Jądra Moreli - Ekologiczne 200g

Obecnie brak na stanie
19,99 zł
Brutto

 Oceny i opinie Klientów
 (5/5)  - 1 ocena(y) - 1 opinia(e)
Zobacz

Wpisanie adresu email oznacza zgodę na przetwarzanie danych

Więcej

osobowych przez Administratora danych osobowych, którym jest Michał Pelc ANAGRAM ul. Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki, NIP: 513-010-81-41, REGON: 121084300 w celu wysyłki powiadomienia. Więcej informacji nt. przetwarzania danych osobowych zawarte jest w Polityce prywatności

 

Pestki moreli będą niestety niedostępne w najbliższym czasie

Ze względu na niejasną sytuację prawną na terenie UE wycofaliśmy ten produkt ze sprzedaży, do czasu wyjaśnienia sprawy. Nie będziemy mieć żadnych dostaw do tego czasu. Aktualnie nie mamy już żadnego zapasu w żadnym naszym sklepie.

Co to są gorzkie jądra z pestek moreli

Gorzkie jądra pestek moreli, to wewnętrzna część nasion owoców moreli. Jądra z pestek moreli z wyglądu przypominają migdały, w smaku natomiast pestki z jabłek.

Dlaczego spożywanie jąder pestek moreli ma taki dobroczynny wpływ na nasz organizm

Gorzkie jądra z pestek moreli, bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Są doskonałym źródłem magnezu, białka i błonnika. Łagodzą kaszel i ułatwiają oddychanie. Znajdujący się w nasionach olej, oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E, które są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej. Sama witamina E, jest przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia tkanek i komórek.

Gorzkie jądra pestek moreli zawierają amigdaliny (znane również jako amygdalin lub letril), potocznie nazywane witaminą B17. Ważnym składnikiem jąder moreli, jest także witamina B15. Pestki, dzięki zawartość kwasu salicylowego, wykazują również działanie bakteriobójcze.

Regularne spożywanie jąder pestek moreli, dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych minerałów, a w szczególności magnezu.

Jak spożywać i jak przechowywać gorzkie jądra z pestek moreli

Jądra pestek moreli można również mielić. Pod taką postacią mogą być wykorzystywane jako dodatek do naszych potraw, zarówno zimnych jaki i ciepłych. Mielone pestki moreli możemy również dodawać do różnych koktajli oraz domowych dżemów.

Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. Przechowywać w miejscach chłodnych i niedostępnych dla dzieci.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Pestki moreli

Kraj pochodzenia:

Turcja

Ilość netto:

200g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Pestki moreli wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 2588 kJ / 624 kcal
Tłuszcz 51,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,4 g
Węglowodany 13,7 g
w tym cukry 0,27 g
Białko 25,5 g
Sól 0 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 Opinie
Przez (Lublin, Polska) na  18 Nov 2015 (BIO Pestki Jądra Moreli - Ekologiczne 200g) :
(5/5

Pestki moreli

Wspaniałe źródło amigdaliny! I bardzo dobra cena - tak niewiele za 500 g.

Zgłoś nadużycie
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.