Masło Klarowane - Ghee - Primär
Dlaczego Primär?
Nie wszystko może być BIO, na szczęście wszystko może być najlepszej jakości.
Właśnie takie są nasze konwencjonalne produkty - Primär.
Odświeżyliśmy markę EKOGRAM ZIELONKI / ANAGRAM ZIELONKI, aby nikt nie miał wątpliwości, który produkt pochodzi z upraw ekologicznych.
W środku nadal są te same wasze ulubione produkty, zmieniło się tylko opakowanie.
Primär to seria podstawowych produktów w każdej kuchni.
Co to jest masło ghee klarowane?
Ghee to masło klarowane, którego receptura pochodzi z starożytnych Indii. Otrzymuje się je poprzez klarowanie najwyższej jakości, świeżego i nie solonego masła pochodzącego z mleka krowiego. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz.
Jest zdecydowanie zdrowsze od margaryny i olejów rafinowanych, przez co jest coraz bardziej doceniane w codziennej kuchni. Ghee ma bardziej wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak niż tradycyjne masło. Pozbawione pochodzących z mleka substancji stałych, nie zawiera laktozy i kazeiny. Jest prawdziwym, czystym tłuszczem, dzięki temu mogą je spożywać osoby uczulone lub nietolerujące białek mlecznych. W ajurwedycznej kuchni (hinduskiej) uważane za produkt odmładzający.
Dlaczego warto wprowadzić masło ghee do naszej codziennej diety?
Masło klarowane ghee jest bogate w zdrowe witaminy, takie jak: A, D, E i K. Działa łagodząco na układ trawienny - jest lekko strawne. Dodatkowo wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Wzmacnia również organizm ponieważ podnosi poziom substancji przeciwwirusowej zwanej interferonem. Działa przeciwzapalnie, zwiększa elastyczność tkanki łącznej, wspomaga uczenie się i zapamiętywanie. Masło ghee sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu. Zwalcza wolne rodniki oraz spowalnia proces starzenia komórek.
Wolne od laktozy i kazeiny to świetna alternatywa dla osób z ich nietolerancją.
Nie przypala się!
Masło klarowane ghee - podstawa zdrowej kuchni
Klarowane masło ghee, czyli jeden z najzdrowszych tłuszczów, ma wyrazisty, lekko orzechowy posmak i bursztynową barwę. Może być świetnym dodatkiem do kasz, makaronów, mięs, ryb, zup czy warzyw. Nadaje się do smarowania, jak i do smażenia oraz pieczenia. Ma długą datę ważności, nie jełczeje, może być przechowywane poza lodówką, a także może być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki w okresie karmienia. Co więcej, masło ghee ma również swoje zastosowanie w kosmetyce. Świetnie sprawdzi się jako maska na włosy czy jako dodatek do kremów. Prawidłowo sklarowane masło, które dostępne jest w naszej ofercie w atrakcyjnej cenie, może stać się elementem codziennej diety dostarczając organizmowi wartościowych składników.
Informacje o produkcie masło klarowane - Ghee - Primär
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% Tłuszcz mleczny (ghi) |
Kraj pochodzenia: |
Polska |
Ilość netto: |
240g / 780g |
Certyfikaty: |
Produkt rolnictwa konwencjonalnego |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Masło Ghee wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 60 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
To jest to
Smak dzieciństwa. Takie masło robiła moja ciotka na wsi z mleka od swoich krów.
Zgłoś nadużycie