Obniżka! BIO Papryka Ostra - Mielona - 50g - Ekologiczna  - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Papryka Ostra - Mielona - 50g - Ekologiczna

Opinie klientów i komentarze

Nikt jeszcze nie dodał opinii
w tym języku

Oceń / dodaj opinię

Cena 11,04 zł

-15%

12,99 zł

Wysyłka jeszcze dzisiaj

Więcej informacji

Ciekawostki na temat papryki ostrej

Nie bez przyczyny inna nazwa papryki brzmi: pieprzowiec. Niektóre odmiany tego gatunku są ostre – to zasługa dużej ilości kapsaicyny. Ostry smak papryki tak przypadł do gustu Węgrom i Meksykanom, że papryka z dużą ilością kapsaicyny stała się symbolem ich kuchni narodowej. Najostrzejszą papryką świata jest Carolina Reaper – wg międzynarodowej skali ostrości jest ponad 3200 razy bardziej ostra od osławionej Peperoni.

Dlaczego warto stosować ekologiczną paprykę ostrą?

Ekologiczna papryka ostra to świetny wybór dla tych, który kochają pikantne, zdecydowane smaki i aromaty. W zależności od tego, ile jej dodasz do potrawy, uzyskasz odpowiedni efekt: od miłego pieczenia na języku do charakterystycznego wrażenia rozpalania i przypływu ciepła po całym ciele. Tak działa zawarta w papryce ostrej kapsaicyna, która przyspiesza krążenie krwi i przez to pobudza metabolizm. Jeśli doda się do tego fakt, że ostra papryka znakomicie zmniejsza apetyt, obniża ochotę na podjadanie, a przy tym wspomaga spalanie węglowodanów i reguluje trawienie, już wiesz, że należy tę przyprawę mieć pod ręką. Regularne spożywanie ekologicznej ostrej papryki to także znakomita metoda na zachowanie wątroby w dobrym zdrowiu i ochronę komórki przed uszkodzeniami – bo kapsaicyna to jeden z najskuteczniejszych, całkowicie naturalnych środków wymiatających wolne rodniki.

Jak wykorzystać ekologiczną paprykę ostrą?

Paprykę ostrą można dodawać praktycznie do każdej potrawy: mięs, zup, sałatek, zapiekanek, warzywnych przetworów pasteryzowanych. Podniesie walory smakowe ryb mających mięso o mdłym smaku (i poprawi przy okazji kolor potrawy), uwypukli charakter soku pomidorowego i koktajli warzywnych. Można nią aromatyzować olej lub oliwę, można posypać kanapki – wtedy nie tylko zje się je ze smakiem, ale też na długo pozostanie uczucie sytości. Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak potraw, a jednocześnie nie przesadzić z ich pikantnością, paprykę ostrą warto wymieszać z – również dostępną w naszej ofercie – ekologiczną papryką słodką.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Papryka ostra mielona

Kraj pochodzenia:

Węgry

Ilość netto:

50g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Papryka ostra wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1181 kJ / 282kcal
Tłuszcz 12,89 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,14 g
Węglowodany 53,99 g
w tym cukry 10,34 g
Białko 14,14 g
Sól 0,17 g

Opinie

Bądź pierwszym, który napisze opinię !

Inne produkty w tej samej kategorii: 30

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: