12,99 zł
BPAO5
Nowy produkt
Oczekiwanie na dostawę
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 2015-11-30
Nie bez przyczyny inna nazwa papryki brzmi: pieprzowiec. Niektóre odmiany tego gatunku są ostre – to zasługa dużej ilości kapsaicyny. Ostry smak papryki tak przypadł do gustu Węgrom i Meksykanom, że papryka z dużą ilością kapsaicyny stała się symbolem ich kuchni narodowej. Najostrzejszą papryką świata jest Carolina Reaper – wg międzynarodowej skali ostrości jest ponad 3200 razy bardziej ostra od osławionej Peperoni.
Ekologiczna papryka ostra to świetny wybór dla tych, który kochają pikantne, zdecydowane smaki i aromaty. W zależności od tego, ile jej dodasz do potrawy, uzyskasz odpowiedni efekt: od miłego pieczenia na języku do charakterystycznego wrażenia rozpalania i przypływu ciepła po całym ciele. Tak działa zawarta w papryce ostrej kapsaicyna, która przyspiesza krążenie krwi i przez to pobudza metabolizm. Jeśli doda się do tego fakt, że ostra papryka znakomicie zmniejsza apetyt, obniża ochotę na podjadanie, a przy tym wspomaga spalanie węglowodanów i reguluje trawienie, już wiesz, że należy tę przyprawę mieć pod ręką. Regularne spożywanie ekologicznej ostrej papryki to także znakomita metoda na zachowanie wątroby w dobrym zdrowiu i ochronę komórki przed uszkodzeniami – bo kapsaicyna to jeden z najskuteczniejszych, całkowicie naturalnych środków wymiatających wolne rodniki.
Paprykę ostrą można dodawać praktycznie do każdej potrawy: mięs, zup, sałatek, zapiekanek, warzywnych przetworów pasteryzowanych. Podniesie walory smakowe ryb mających mięso o mdłym smaku (i poprawi przy okazji kolor potrawy), uwypukli charakter soku pomidorowego i koktajli warzywnych. Można nią aromatyzować olej lub oliwę, można posypać kanapki – wtedy nie tylko zje się je ze smakiem, ale też na długo pozostanie uczucie sytości. Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak potraw, a jednocześnie nie przesadzić z ich pikantnością, paprykę ostrą warto wymieszać z – również dostępną w naszej ofercie – ekologiczną papryką słodką.
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Papryka ostra mielona |
Kraj pochodzenia: |
Węgry |
Ilość netto: |
50g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1181 kJ / 282kcal |
Tłuszcz | 12,89 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,14 g |
Węglowodany | 53,99 g |
w tym cukry | 10,34 g |
Białko | 14,14 g |
Sól | 0,17 g |
Opnie klientów i komentarze