BIO Makaron Orkiszowy - Parpadelle - Ekologiczny - 400g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Makaron Orkiszowy - Pappardelle - Ekologiczny - 400g

Oczekiwanie na dostawę

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
2 ocena(y) - 2 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię

Cena 15,99 zł

Wysyłka w poniedziałek

Więcej informacji

Poznaj orkiszowe smaki makaronowe

Makaron orkiszowy jest coraz chętniej kupowany przez świadomych konsumentów, wielbicieli zdrowej żywności. Jest nie tylko smaczny i sycący, ale też zawiera mnóstwo zdrowych składników – pod tym względem na głowę bije zwykły makaron z mąki pszennej. Długie, szerokie wstążki makaronowe idealnie pasują do dań typu spaghetti, można też zrobić z nich pyszne sałatki. Orkisz sprawi, że każda potrawa będzie dodatkowo wzbogacona o właściwości prozdrowotne.

Makaron wytwarzany ze zboża przyszłości

Orkisz, który obecnie uważany jest za zboże przyszłości, w rzeczywistości uprawiany był już w starożytności. Było to ziarno, które uważano za pełne energii i witalności. Spożywali je rzymscy wojownicy przed bitwami. Miał im dodawać odwagi i siły. Potem przez pewien czas orkisz odszedł w zapomnienie. Dopiero w średniowieczu, w XII wieku o jego zdrowych właściwościach przypomniała światu mniszka Hildegarda z Bingen. Polecała ona orkisz jako ziarno o wyjątkowych właściwościach dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Przez pewien czas orkisz znów był na fali, jednak niedługo później na masową skalę zaczęto produkować tańszą i łatwiejszą w uprawę pszenicę. Dziś orkisz znowu jest u szczytu popularności, a mąka orkiszowa służy nie tylko do wyrabiania zdrowego chleba, ale też równie wartościowego makaronu.

Warto, by był na talerzu jak najczęściej

Makaron orkiszowy pappardelle ma nie tylko wyjątkowy kształt i świetnie komponuje się z różnymi potrawami, ale też zawiera sporo wartości odżywczych – dobrze przyswajalne białko, mnóstwo błonnika, witaminy A, D i E, kwas krzemowy i linolenowy oraz minerały: cynk, miedź i selen. Taka kompozycja składników gwarantuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne, warto więc zadbać o to, by makaron orkiszowy pojawiał się na talerzach nie okazjonalnie, a regularnie.

Do zapiekanek, sosów i zup mlecznych

Z makaronem orkiszowym można podawać niemal wszystko. Doskonale pasuje do dań mięsnych, zup, sałatek czy sosów. Można zrobić z niego pyszne mięsne lub warzywne zapiekanki, a nawet przygotowywać zupy mleczne na śniadanie. Makaron orkiszowy pappardelle to sycący, smaczny i zdrowy sposób na pyszny obiad czy przekąskę. Warto sięgać po niego jak najczęściej.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

BIO Mąka orkiszowa pełnoziarnista, woda źródlana

Kraj pochodzenia:

Polska

Ilość netto:

400g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Makaron orkiszowy wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1557 kJ / 368 kcal
Tłuszcz 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
Węglowodany 70 g
w tym cukry 0,5 g
Białko 14 g
Sól 0,01 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 19 Nov 2015 (BIO Makaron Orkiszowy - Pappardelle - Ekologiczny - 400g) :
(5/5

Fajny

Lubię orkisz, więc i makaron orkiszowy mi smakuje

 zgłoś nadużycie
przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Makaron Orkiszowy - Pappardelle - Ekologiczny - 400g) :
(5/5

Makaron orkiszowy

Pyszny i bardzo zdrowy makaron. Warto mieć go w zanadrzu ;)

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 6

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: