BIO Makaron Razowy - Penne - Ekologiczny - 500g
Dlaczego makaron razowy jest tak zdrowy?
Czym różni się makaron razowy od zwykłego? Wbrew pozorom, nie tylko kolorem, ale też właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi. Makaron razowy wyrabiany jest z mąki pszennej z pełnego przemiału. Mąka razowa jest nieoczyszczona, dzięki czemu znajduje się w niej bogactwo substancji ukrytych w łuskach pszenicy.
Węglowodany złożone, błonnik i minerały w makaronie razowym
Makaron razowy, w odróżnieniu od zwykłego jasnego makaronu, składa się głównie z węglowodanów złożonych, które są dłużej trawione w naszym organizmie, dzięki czemu nie powodują skoków cukru we krwi ani napadów głodu. Ma niski indeks glikemiczny, mogą więc go bez obaw spożywać diabetycy. W makaronie razowym mnóstwo jest także cennego błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku, na długo zapewnia uczucie sytości. Makaron razowy jest więc polecany osobom będącym na diecie odchudzającej. Makaron razowy zawiera również niewielką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które także są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W makaronie razowym sporo jest też witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, selen, wapń, cynk, mangan. Takie bogactwo cennych składników odżywczych sprawia, że makaron razowy jest idealnym urozmaiceniem codziennej, zdrowej diety.
Makaron razowy Penne
Penne to skośne rurki, które idealnie pasują do wszelkiego rodzaju dań. Można podawać je z zupami, a także jako podstawę do dań polewanych aromatycznymi sosami. Makaron penne razowy najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany al dente, wtedy rurki nie sklejają się i podane na talerzu zachowują idealną konsystencję. Razowe rurki penne świetnie pasują także do sałatek z warzywami, mięsem, a także łososiem czy tuńczykiem. Dodatkowo ciemny kolor razowego makaronu sprawia, że każda wykonana z jego udziałem potrawa doskonale się prezentuje.
BIO makaron razowy - właściwości i działanie
Niskokaloryczny BIO makaron razowy to bogactwo witamin i minerałów. Będąc uzupełnieniem zbilansowanej diety oraz dzięki dużej zawartości błonnika makaron poprawia metabolizm. Polecany jest diabetykom. Co więcej, dodaje energii i wspomaga układ krążenia. Ten zdrowy zamiennik tradycyjnego makaronu, który jest doskonałym źródłem węglowodanów, powinien na stałe zagościć w diecie osoby, która dba o swoją linię lub chce zbudować odpowiednią masę mięśniową. BIO makaron razowy sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw - od ryb i mięsa, po warzywa, sosy czy jogurt naturalny.
Informacje o produkcie - makaron razowy
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
BIO pszenica durum, woda |
Kraj pochodzenia: |
Włochy |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Makaron razowy penne wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1423 kJ / 337 kcal |
Tłuszcz | 2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 70 g |
w tym cukry | 3,9 g |
Białko | 11,5 g |
Sól | 0,01 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
BIO makaron razowy
Zdrowszy od makaronu z białej mąki pszennej. Sycący, o przyjemnym smaku. Bardzo dobra jakość w rozsądnej cenie
Zgłoś nadużyciemakaron razowy
Bardzo smaczny, równomiernie się gotuje, fajne mniejsze rureczki niż standardowo na półkach w sklepach. Mój błyskawiczny obiad to ten makaron z pomidorami z puszki i tuńczykiem, oliwkami, czosnkiem i masa przypraw. Mniam!
Zgłoś nadużycie