BIO Mąka Gryczana - Ekologiczna - 500g
Dlaczego warto odkryć na nowo grykę
Gryka od tysiącleci naturalnie była uprawiana w Ameryce Południowej, stamtąd zaczęła się rozprzestrzeniać na inne rejony świata. W Polsce przed kilkoma wiekami również była uprawiana dość często, jednak została wyparta przez tańszą w uprawie pszenicę. Dziś gryka i jej produkty powoli powracają do łask, nadal jednak jej spożycie jest w naszym kraju niewielkie w porównaniu do spożycia innych zbóż. Warto to zmienić, gdyż gryka, ze względu na swoje wartości odżywcze jest bardzo zdrowym produktem, który w naszej codziennej diecie powinien pojawiać się regularnie.
Bogate źródło aminokwasów egzogennych
Mąka gryczana jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, zawiera w sobie niemal wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które dla naszego organizmu są nieodzowne, ale których nie jest w stanie sam sobie wyprodukować. Aminokwasy te, to między innymi: lizyna, tryptofan, leucyna, izoleucyna czy prolina. Ich niedobór może być dla naszego zdrowia szkodliwy. Białko w mące gryczanej ma też inną, bardzo ważną zaletę – nie zawiera frakcji glutenu. To oznacza, że mąka gryczana jest doskonałą alternatywą dla zakazanej w przypadku bezglutenowców mąki pszennej czy żytniej.
Włókno roślinne i substancje bioaktywne
Mąka gryczana to także bardzo bogate źródło błonnika, czyli naturalnego włókna roślinnego oraz węglowodanów złożonych. Produkty bogate w błonnik powinny przede wszystkim spożywać osoby mające dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz osoby na diecie odchudzającej. W mące gryczanej jest również sporo minerałów, witamin oraz substancji bioaktywnych, przede wszystkim bardzo ważnych dla organizmu przeciwutleniaczy. Taki zestaw substancji odżywczych sprawia, że mąka gryczana to prawdziwa skarbnica zdrowia, która na naszych talerzach w różnej postaci powinna gościć jak najczęściej.
Wykorzystanie mąki gryczanej w kuchni
Co można przyrządzić z mąki gryczanej? Japończycy robią z niej makaron, Rosjanie przygotowują z niej bliny, które następnie zjadają w towarzystwie kawioru. A w naszej rodzimej kuchni mąka gryczana może z powodzeniem zastąpić mąkę pszenną. Można ją wykorzystać do wypieków, zarówno chleba, jak i słodkich ciast czy ciasteczek. Ma intensywny aromat, który sprawia, że gotowe wypieki pachną i smakują wyśmienicie. Z mąki gryczanej można zrobić placki, naleśniki, można tez wykorzystać ją do zagęszczania zup czy sosów. Włączenie do codziennej diety mąki gryczanej to świetny sposób, by zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze i zdrowsze.
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Mąka gryczana (pełnoziarnista) |
Kraj pochodzenia surowca: Kraj przetworzenia: |
Chiny Holandia |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Mąka gryczana wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1482 kJ / 350 kcal |
Tłuszcz | 3,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,66 g |
Węglowodany | 65,9 g |
w tym cukry | 1,16 g |
Białko | 12,9 g |
Sól | 0,03 g |
mąka gryczana
Podstawa kuchni bezglutenowej, idealna do naleśników, ciast, chlebów - mimo braku glutenu wypieki nie rozsypują się. pachnie orzechowo, wypieki są mokre i sycące. Marzyłam o niej już dawno, aż w końcu pojawiła się w sklepie - ku mojej uciesze:)
Zgłoś nadużycie