BIO Mąka Jaglana - Ekologiczna - 500g
Co to jest mąka jaglana
Ekologiczna mąka jaglana, uzyskiwana przez zmielenie ziaren prosa. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i delikatnym, słodko – gorzkim posmakiem. Mąka jaglana BIO, podobnie jak kasza, jest niezwykle zdrowym i odżywczym naturalnym produktem. Bezglutenowa i lekkostrawna. Wdzięczna w kuchni. Łatwo łączy się z innymi mąkami, a w szczególności z mąką orkiszową i ryżową. Wyroby z mąki jaglanej mają piękną jasną barwę i delikatny smak.
Dlaczego mąka jaglana jest tak cennym produktem i dlaczego powinniśmy częściej po nią sięgać
Mąka jaglana wspaniale sprawdza się jako składnik diet odchudzających i lekkostrawnych. Mąka jaglana, jako jedna z nielicznych zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Mąka jaglana, to również prawdziwa skarbnica witamin, a w szczególności tych z grupy B (tzn. B1, B2 i B6) oraz E. W skład mąki jaglanej wchodzą również liczne sole mineralne. Zawiera ich więcej niż np. mąka pszeniczna, żytnia czy jęczmienna. Charakteryzuje się wysokim poziomem białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te stopniowo uwalniane są w procesie trawienia, dzięki czemu otrzymujemy powolny, aczkolwiek stały dopływ energii. Oprócz tego, mąka jaglana zawiera znaczne ilości lecytyny, która wpływa na naszą pamięć i koncentrację oraz składników mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, krzem czy magnez – warto więc, by na stałe zagościła w naszej kuchni. Cechą charakterystyczną dla mąki jaglanej (oraz kaszy jaglanej), jest jej zasadowy charakter, dlatego produkty te pomagają w przywróceniu optymalnego poziomu pH w naszym organizmie. Mąka jaglana może być spożywana nawet przez małe dzieci. Posiada również właściwości detoksykacyjne i jest bogata w antyoksydanty.
Do jakich dań mąka jaglana sprawdzi się najlepiej
Mąka jaglana, idealnie nadaje się do domowych wypieków pieczywa, placków czy ciasteczek. Należy jednak pamiętać, że ciasto upieczone jedynie z mąki jaglanej będzie zbyt kruche i praktycznie nie nadaje się do spożycia. Najlepiej więc używać jej z domieszką innych mąk, na przykład mąką ryżową. Chleb oraz bułki pieczone z dodatkiem mąki jaglanej, tracą odrobinę na swojej wilgotności, ale dłużej zachowują swoją świeżość. Najlepsza do naleśników. Doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów, ponieważ nie zostawia grudek i nie zmienia smaku przygotowanych potraw.
Informacje o produkcie mąka jaglana
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Mąka jaglana |
Kraj pochodzenia: |
Ukraina |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Mąka jaglana wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1493 kJ / 357 kcal |
Tłuszcz | 3,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 68,7 g |
w tym cukry | 1,61 g |
Białko | 10,6 g |
Sól | <0,01 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Mąka jaglana
Mąka jaglana jest nie dość, ze pyszna, to bardzo zdrowa. Ma silne działanie wysuszające, polecana jest więc w przeziębieniach i przewlekłych katarach. Cudownie odśluzowuje organizm
Zgłoś nadużycie