BIO Mąka Jaglana - Ekologiczna - 500g

12,99 zł

Gotowy do wysyłki

Dostawa od 8,99 zł

Wysyłka jutro

mąka jaglana bio 500g ekogram Zobacz większe

Więcej informacji

Co to jest mąka jaglana

Ekologiczna mąka jaglana, uzyskiwana przez zmielenie ziaren prosa. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i delikatnym, słodko – gorzkim posmakiem. Mąka jaglana, podobnie jak kasza, jest niezwykle zdrowym i odżywczym naturalnym produktem. Bezglutenowa i lekkostrawna. Wdzięczna w kuchni. Łatwo łączy się z innymi mąkami, a w szczególności z mąką orkiszową i ryżową. Wyroby z mąki jaglanej mają piękną jasną barwę i delikatny smak.

Dlaczego mąka jaglana jest tak cennym produktem i dlaczego powinniśmy częściej po nią sięgać

Wspaniale sprawdza się jako składnik diet odchudzających i lekkostrawnych. Mąka jaglana, jako jedna z nielicznych zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.

Mąka jaglana, to również prawdziwa skarbnica witamin, a w szczególności tych z grupy B (tzn. B1, B2 i B6) oraz E. W skład mąki jaglanej wchodzą również liczne sole mineralne. Zawiera ich więcej niż np. mąka pszeniczna, żytnia czy jęczmienna. Charakteryzuje się wysokim poziomem białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te stopniowo uwalniane są w procesie trawienia, dzięki czemu otrzymujemy powolny, aczkolwiek stały dopływ energii. Oprócz tego, mąka jaglana zawiera znaczne ilości lecytyny, która wpływa na naszą pamięć i koncentrację oraz składników mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, krzem czy magnez – warto więc, by na stałe zagościła w naszej kuchni. Cechą charakterystyczną dla mąki jaglanej (oraz kaszy jaglanej), jest jej zasadowy charakter, dlatego produkty te pomagają w przywróceniu optymalnego poziomu pH w naszym organizmie. Mąka jaglana może być spożywana nawet przez małe dzieci. Posiada również właściwości detoksykacyjne i jest bogata w antyoksydanty.

Do jakich dań mąka jaglana sprawdzi się najlepiej

Mąka jaglana, idealnie nadaje się do domowych wypieków pieczywa, placków czy ciasteczek. Należy jednak pamiętać, że ciasto upieczone jedynie z mąki jaglanej będzie zbyt kruche i praktycznie nie nadaje się do spożycia. Najlepiej więc używać jej z domieszką innych mąk, na przykład mąką ryżową. Chleb oraz bułki pieczone z dodatkiem mąki jaglanej, tracą odrobinę na swojej wilgotności, ale dłużej zachowują swoją świeżość. Najlepsza do naleśników. Doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów, ponieważ nie zostawia grudek i nie zmienia smaku przygotowanych potraw.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Mąka jaglana

Kraj pochodzenia:

Ukraina

Ilość netto:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Mąka jaglana wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1493 kJ / 357 kcal
Tłuszcz 3,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany 68,7 g
w tym cukry 1,61 g
Białko 10,6 g
Sól <0,01 g

19 innych produktów w tej samej kategorii:

Opnie klientów i komentarze

(5/5)
1 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Mąka Jaglana - Ekologiczna - 500g) :
(5/5

Mąka jaglana

Mąka jaglana jest nie dość, ze pyszna, to bardzo zdrowa. Ma silne działanie wysuszające, polecana jest więc w przeziębieniach i przewlekłych katarach. Cudownie odśluzowuje organizm

 zgłoś nadużycie

BIO Mąka Jaglana - Ekologiczna - 500g

Zamów