BIO Mąka orkiszowa - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

BIO Mąka Orkiszowa - Ekologiczna - 500g

BMO5
Gotowy do wysyłki
10,99 zł
Brutto

 Oceny i opinie Klientów
 (5/5)  - 5 ocena(y) - 4 opinia(e)
Zobacz
 

Co to jest mąka orkiszowa

Orkisz, to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy. Znany i ceniony już w starożytności. Dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom, był niezwykle ważnym składnikiem diety rzymskich gladiatorów, zapewniając im siłę oraz wytrwałość. Na terenach państwa polskiego, uprawiany aż do końca XIX wieku. Niestety, ale z biegiem czasu, orkisz został zapomniany i zepchnięty na dalszy plan, głównie ze względu na zdecydowany wzrost uprawy tradycyjnej pszenicy. Obecnie, orkisz wraca jednak do łask, a to głównie za sprawą zwolenników tradycyjnej i zdrowej żywności. Aktualnie, orkisz uprawiany jest głównie z gospodarstwach ekologicznych, w stosunkowo niewielkich ilościach, w Niemczech, Włoszech, Francji, a także Słowacji i Czechach.

Orkisz, to zboże najlepiej tolerowane przez nasz organizm. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, które w naturalny sposób chronią je przed insektami czy zanieczyszczeniami. Orkisz, to naturalnie czyste zboże, nie jest on poddawany działaniu pestycydów czy innych chemikaliów.

Ekologiczna mąka orkiszowa, pozyskiwana jest z oczyszczonych, drobno mielonych ziaren orkiszu.

Dlaczego mąka orkiszowa jest cenniejsza od tradycyjnej mąki pszennej i dlaczego warto stosować ją w naszej kuchni

Ekologiczna, drobno mielona mąka orkiszowa, posiada znacznie więcej cennych składników odżywczych od pozostałych, tradycyjnych mąk. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, mąka orkiszowa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. W jej skład wchodzą również nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne witaminy (w tym witamina A, E, D, B1, B2, B6 i PP), a także wartościowe dla funkcjonowania naszego organizmu minerały, takie jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Mąka orkiszowa zawiera dobrze przyswajalny przez nasz organizm gluten. W jej skład wchodzi również białko, którego jest więcej o 50% niż w tradycyjnej mące pszennej. Z tego właśnie powodu mąka orkiszowa, to idealny produkt dla wegetarian i wegan.

Co można zrobić z mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa, jest bardziej kleista od tradycyjnej mąki pszennej. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, placków czy pieczywa. Niezastąpiona do klusek, naleśników i domowych makaronów. Mąką orkiszową można również zagęszczać zupy i sosy.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Mąka orkiszowa

Kraj pochodzenia:

Holandia

Ilość netto:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Mąka orkiszowa wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1564 kJ / 367 kcal
Tłuszcz 0,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 68,5 g
w tym cukry 0 g
Białko 12,3 g
Sól 0 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 Opinie
Przez (Kraków, Polska) na  15 Jan 2015 (BIO Mąka Orkiszowa - Ekologiczna - 500g) :
(5/5

mąka orkiszowa

Używam do mufifnków na pół z pszenną - sprawia że ją bardziej konkretne. Mąka dobrze się piecze, nie tylko pszenicą żyje człowiek:)

Zgłoś nadużycie
Przez (Opole, Polska) na  13 Nov 2014 (BIO Mąka Orkiszowa - Ekologiczna - 500g) :
(5/5

mąka

bardzo delikatna,lubię placki ziemniaczane z tą mąką.

Zgłoś nadużycie
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.