BIO Mąka Orkiszowa - Ekologiczna - 500g
Co to jest mąka orkiszowa
Orkisz, to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy. Znany i ceniony już w starożytności. Dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom, był niezwykle ważnym składnikiem diety rzymskich gladiatorów, zapewniając im siłę oraz wytrwałość. Na terenach państwa polskiego, uprawiany aż do końca XIX wieku. Niestety, ale z biegiem czasu, orkisz został zapomniany i zepchnięty na dalszy plan, głównie ze względu na zdecydowany wzrost uprawy tradycyjnej pszenicy. Obecnie, orkisz wraca jednak do łask, a to głównie za sprawą zwolenników tradycyjnej i zdrowej żywności. Aktualnie, orkisz uprawiany jest głównie z gospodarstwach ekologicznych, w stosunkowo niewielkich ilościach, w Niemczech, Włoszech, Francji, a także Słowacji i Czechach.
Orkisz, to zboże najlepiej tolerowane przez nasz organizm. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, które w naturalny sposób chronią je przed insektami czy zanieczyszczeniami. Orkisz, to naturalnie czyste zboże, nie jest on poddawany działaniu pestycydów czy innych chemikaliów.
Ekologiczna mąka orkiszowa, pozyskiwana jest z oczyszczonych, drobno mielonych ziaren orkiszu.
Dlaczego mąka orkiszowa jest cenniejsza od tradycyjnej mąki pszennej i dlaczego warto stosować ją w naszej kuchni
Ekologiczna, drobno mielona mąka orkiszowa, posiada znacznie więcej cennych składników odżywczych od pozostałych, tradycyjnych mąk. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, mąka orkiszowa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. W jej skład wchodzą również nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne witaminy (w tym witamina A, E, D, B1, B2, B6 i PP), a także wartościowe dla funkcjonowania naszego organizmu minerały, takie jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Mąka orkiszowa zawiera dobrze przyswajalny przez nasz organizm gluten. W jej skład wchodzi również białko, którego jest więcej o 50% niż w tradycyjnej mące pszennej. Z tego właśnie powodu mąka orkiszowa, to idealny produkt dla wegetarian i wegan.
Co można zrobić z mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa, jest bardziej kleista od tradycyjnej mąki pszennej. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, placków czy pieczywa. Niezastąpiona do klusek, naleśników i domowych makaronów. Mąką orkiszową można również zagęszczać zupy i sosy.
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Mąka orkiszowa |
Kraj pochodzenia: |
Holandia |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Mąka orkiszowa wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1564 kJ / 367 kcal |
Tłuszcz | 0,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 68,5 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 12,3 g |
Sól | 0 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Mąka orkiszowa
Moja ukochana mąka. Kiedy odstawiliśmy pszenicę, używaliśmy właśnie mąki orkiszowej do domowych dań i wypieków. Jest pyszna zarówno w słodkich jak i pikantnych daniach. A do tego bardzo zdrowa!
Zgłoś nadużycie