BIO Żurawina - Liofilizowana - Ekologiczna - 25g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Żurawina - Liofilizowana - Ekologiczna - 25g

Opinie klientów i komentarze

(4/5)
1 ocena(y)

Zobacz
Oceń / dodaj opinię

Cena 14,99 zł

Wysyłka jutro.

Więcej informacji

Co warto wiedzieć o żurawinie?

Ta niska, niepozorna krzewinka wydaje owoce w typie jagody, od których urody i pięknego czerwonego koloru nie sposób oderwać wzroku. Uprawiana na masową skalę, stała się – zaraz po borówce leśnej – najpopularniejszą rośliną jagodową. Szczególnie dużo uprawia się jej w Skandynawii i w Stanach Zjednoczonych – znajduje tam idealne warunki do rozwoju. Żurawinę zbiera się na dwa sposoby: tradycyjnie, zrywając jagody z krzewów, lub... wyławiając owoce z pól zalanych wodą. Owoce nie toną, ponieważ znajdują się w nich komory powietrzne, dzięki którym czerwone jagody unoszą się na powierzchni wody. Zbiory żurawiny są tak duże, że teren przetwórni, w którym umieszczane są dostawy owoców, zamienia się w wielki, soczyście czerwony „ocean”.

Dlaczego warto sięgać po ekologiczną żurawinę liofilizowaną?

Cierpkie, pięknie czerwone jagody skrywają w sobie moc antocyjanów, mnóstwo błonnika, witamin: C i B, kwasy owocowe i taninę. Dzięki tym składnikom żurawina staje się przyjaciółką sił odpornościowych organizmu. Jeśli zjadasz czerwone cierpkie kuleczki, „zagrywasz na nosie” bakteriom, które najchętniej zasiedliłyby układ moczowy lub osadziłyby się na szkliwie – jednak składniki zawarte w tych jagodach skutecznie im to uniemożliwiają. W rezultacie nie masz problemów z pęcherzem i możesz bez kompleksów prezentować piękny uśmiech (gratis wybielony przez zawarte w żurawinie kwasy owocowe). Pijąc sok żurawinowy możesz też liczyć na duży aplauz ze strony nerek i serca.

Jak wykorzystywać ekologiczną żurawinę liofilizowaną?

Zjadaj czerwone liofilizowane jagody na surowo – smakują wyśmienicie i przy okazji pielęgnują od zewnątrz dziąsła. Możesz też wykorzystać ten cierpki owoc jako dodatek do sosów, zup owocowych, pieczeni, sałatek (serwowanych na słodko lub konkretnie), deserów lodowych i wypieków. Żurawina znakomicie współgra smakowo z drobiem i dziczyzną. Ekologiczna żurawina liofilizowana może być także idealnym dodatkiem do musli i jogurtów – jako wsad albo dekoracja. Zawsze smakuje i wygląda po mistrzowsku.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Żurawina liofilizowana cała

Kraj pochodzenia:

Polska

Ilość netto:

25g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Żurawina liofilizowana wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1366 kJ / 326 kcal
Tłuszcz 1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,08 g
Węglowodany 58,5 g
w tym cukry 31,1 g
Białko 3 g
Sól 0,04 g

Opinie

przez (Nowy Dwór Mazowiecki, Polska) w 07 Apr 2017 (BIO Żurawina - Liofilizowana - Ekologiczna - 25g) :
(4/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację

Inne produkty w tej samej kategorii: 12

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: