BIO Bulgur - Kasza Turecka - Ekologiczny - 500g
Co to jest bulgur
Produkt zbożowy, pozyskany z kaszy lub różnych gatunków pszenicy. Używany głównie w kuchni tureckiej oraz bliskowschodniej. Wstępnie ugotowany, dzięki czemu po namoczeniu w wodzie lub bulionie, jest już gotowy do spożycia. W smaku zbliżony do ryżu czy kuskusu, ale o zdecydowanie wyższych wartościach odżywczych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Idealny składnik diety wegetariańskiej. Wspaniały substytut mięsa.
Dlaczego bulgur powinien częściej pojawiać się na naszych stołach
Bulgur, to bogate źródło niacyny, tiaminy i żelaza, ale również białka, błonnika i witamin, a w szczególności tych z grupy B oraz kwasu foliowego. Bulgur zawiera również śladowe ilości selenu i magnezu, które wpływają na ogólny stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Reguluje trawienie i zapobiega zaparciom.
Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że jego spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długi okres czasu. Szczególnie zalecany wszystkim dbających o linię oraz diabetykom.
W jaki sposób najłatwiej i najszybciej przygotować bulgur
Kaszę bulgur wsypujemy w proporcji 1:2,5 (1 szklanka bulguru na 2,5 szklanki wody) do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować na średnim ogniu przez 7 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do spęcznienia. Zamieszać widelcem aby rozdzielić ziarenka.
Do czego używa się kaszy bulgur w kuchni
Kasza bulgur może być spożywana na śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami. Stanowi doskonały dodatek do pieczywa i deserów. Substytut ryżu, idealna do sałatki Tabouli.
Najlepiej sprawdza się do potraw z sosem, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Znakomity do pilaw, tzn. mięsa duszonego z kaszą i przyprawami. Może być również zamiennikiem ryżu w risotto.
Jak przygotować kaszę bulgur?
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Bulgur z ziaren pszenicy |
Kraj pochodzenia: |
Turcja |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Bulgur wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: |
|
Wartość energetyczna | 1576 kJ / 342 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 63,4 g |
w tym cukry | 0,4 g |
Białko | 12,3 g |
Sól | 0,04 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Polecam
Pyszna kasza, wspaniały zamiennik np. porannej owsianki. Zdrowa i w bardzo dobrej cenie
Zgłoś nadużycie