BIO Komosa Ryżowa - Biała - Quinoa - Ekologiczna
Co to jest Komosa ryżowa (Quinoa)
Uprawiana już od 5000 lat, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Quinoa, jako jedna z nielicznych roślin, jest w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m n.p.m. Dzięki swoim właściwościom, nazywana „matką wszystkich ziaren”.
Quinoa, należy do tej samej rodziny roślin co np. szpinak czy buraki. Spokrewniona z niezwykle popularnym i wartościowym Amarantusem oraz Canihuą. Zaliczana do grupy produktów superfoods.
Dlaczego warto włączyć Quinoę do naszej diety
Quinoa, stanowi wspaniały dodatek do każdej diety, ale i kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Zawiera rzadko występującą w produktach roślinnych lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę, ważną dla dzieci, gdyż stymuluje ona hormon wzrostu. U dorosłych natomiast, wspomaga system immunologiczny. Quinoa, to także cenne źródło metioniny.
Quinoa, bogata jest w błonnik oraz liczne witaminy (w szczególności E i B), a także sole mineralne. Zawiera dwa razy więcej żelaza niż popularne zboża. 100g komosy ryżowej, zawiera 50mg wapnia, 457mg fosforu, 563mg potasu, a także aż 197mg magnezu.
Komosa ryżowa, to jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (14 – 17% białka), co jest istotne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Quinoa, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3). Zawiera saponinę, naturalny środek ochronny roślin (co pozwala na jej hodowlę bez udziału pestycydów czy innych środków chemicznych).
Komosa ryżowa, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, a jej spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Quinoa, to niezastąpiony produkt dla osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Po jej spożyciu, nie będą one odczuwały potrzeby ciągłego podjadania. Jest doskonałym posiłkiem dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.
Quinoa, szczególnie zalecana jest w okresie wiosennym, ponieważ pozwoli nam uzupełnić brakujące mikroelementy, doda energii oraz pobudzi do pracy, spowolniony po zimie metabolizm.
Jak przygotować Komosę Ryżową
Gotujemy w stosunku 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12 – 15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia, pozostawiamy pod przykryciem, na około 15 minut, aż Quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę.
Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów.
Zobacz filmik jak ugotować komosę ryżową
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Komosa Ryżowa biała |
Kraj pochodzenia: |
Peru |
Ilość netto: |
400g / 650g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Komosa ryżowa wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: |
|
Wartość energetyczna | 1539 kJ / 368 kcal |
Tłuszcz | 6,1 g |
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,71 g |
Węglowodany | 57 g |
-w tym cukry | 1,4 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0,01 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Głęboki smak
Uwielbiam komosankę czekoladowo-bananową na śniadanie. W wersji z ekologiczną komosą smakuje o niebo lepiej.
Polecam ;)