BIO Ryż - Basmati - Biały - Ekologiczny - 500g

14,99 zł

Gotowy do wysyłki

Dostawa 6,99 zł

Wysyłka jeszcze dzisiaj

BIO Ryż - Basmati - Biały - Ekologiczny - 500g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

Więcej informacji

O niezwykłości ryżu basmati

Przed wielu wiekami, u podnóża najwyższego pasma górskiego na świecie – Himalajów, rolnicy wyhodowali odmianę ryżu, która dziś uchodzi za najlepszą na świecie. Zboże tej odmiany, zwane „księciem ryżu”, rodziło długie, śnieżnobiałe i cienkie ziarna, miało wspaniały orzechowy posmak i aromat. Nazwano je basmati – co znaczy: pachnący. Zalety nowej linii ryżu szybko zostały docenione przez smakoszy. Kiedy nadszedł XX wiek, „patentem” na ryż basmati zaczęły się interesować koncerny – do tego stopnia, że doszło nawet do aktu biopiractwa, polegającego na tym, że jedna z amerykańskich korporacji postanowiła opatentować ryż basmati jako swój wynalazek. Przez świat przetoczyła się fala protestów i dlatego „książę ryżu” nie podległ pod amerykański patent i nadal pozostaje efektem pracy pakistańskich i indyjskich rolników.

Dlaczego warto stosować ryż basmati ?

Wspaniały orzechowy posmak to tylko jeden z walorów tego ryżu. Poza tym, że mile pieści podniebienie, dostarcza też znakomitej jakości surowca energetycznego i białka. Nie zawiera glutenu i jest tak delikatny, że bez obaw mogą go jeść nawet niemowlęta, osoby, których jelita i żołądek czasem strajkują, i alergicy. Ci, dla których prawidłowy poziom cukru we krwi ma znaczenie nadrzędne, również powinni sięgać po to zboże – ryż basmati ma indeks glikemiczny (IG) równy 50, czyli o połowę mniej niż ma glukoza i zdecydowane mniej niż IG płatków ryżowych (dla płatków wskaźnik ten wynosi 80).

Jak wykorzystać ryż basmati ?

Produkt ten stanowi doskonałą bazę do wszelkich dań z kuchni azjatyckiej. Pilawy, risotta, zapiekanki, zupy, wypieki – to tylko przykłady zastosowań tego zboża. Ekologiczny ryż basmati powinien stać się obowiązkowym składnikiem menu wegan i wegetarian oraz osób uczulonych na gluten. Piękne, długie ziarna są bardzo eleganckie – dlatego po ugotowaniu na sypko będą efektownym dodatkiem do sałatek.

Ryż basmati biały

Doskonała odmiana ryżu - ryż basmati biały - może być składnikiem potraw, które są słodkie lub słone. Ma nie tylko niski indeks glikemiczny, ale również jest mało kaloryczny i z powodzeniem może być stosowany przez osoby na diecie. Odpowiednio przygotowany do spożycia ryż basmati biały jest cennym źródłem wartościowych składników. Może być spożywany zarówno przez osoby, które dbają o linię, jak i osoby, które wykluczyły gluten ze swojej diety. Po ugotowaniu ryżu, jego ziarenka o śnieżnobiałym kolorze są sypkie i nie kleją się. Ten rodzaj ryżu szczególnie dobrze będzie komponował się jako dodatek do owoców morza czy ryb.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Ryż Basmati Biały

Kraj pochodzenia:

Indie

Ilość netto:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Ryż basmati biały wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1527 kJ / 365 kcal
Tłuszcz 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 78,6 g
w tym cukry 0,1 g
Białko 7,1 g
Sól 0,01 g

Opinie

Bądź pierwszym, który napisze opinię !

26 innych produktów w tej samej kategorii:

Opnie klientów i komentarze

Nikt jeszcze nie dodał opinii
w tym języku

Oceń / dodaj opinię

BIO Ryż - Basmati - Biały - Ekologiczny - 500g

Zamów