- -20%
BIO Kuskus - Orkiszowy - Ekologiczny - 500g
Co to jest kuskus i skąd pochodzi
Historia kuskusu, sięga przeszło 3 tysięcy lat. Kuskus, był podstawowym składnikiem diety Berberów, zamieszkujących tereny górskie w Północno – Zachodniej Afryce. Szybko zyskał popularność na terenach dzisiejszej Algierii, Maroka, Tunezji czy Libii, a także Senegalu, a nawet Sycylii. W XVII w. Kuskus dotarł na kontynent południowoamerykański. W XIX w. do Europy przywieźli go francuscy żołnierze, wracający z podboju Algierii.
Kuskus orkiszowy, pozyskiwany jest z ekologicznie uprawianych, niełuskanych ziaren orkiszu. Mąka z jego przemiału, zostaje poddana granulacji, a następnie gotowana jest na parze. Zabiegi te, pozwalają później na szybkie przygotowanie kuskusu orkiszowego.
Dlaczego warto włączyć kuskus orkiszowy do naszej codziennej diety
Kuskus orkiszowy, to lekkostrawna kasza, nie podrażniająca żołądka. Kuskus orkiszowy, nie zawiera cholesterolu. Polecany w czasie diety łatwostrawnej. Zawiera mniej błonnika niż inne produkty zbożowe, tj. kasza jęczmienna czy gryczana.
Przygotowanie kuskusu orkiszowego... czy może być coś prostszego
Kuskus orkiszowy wsypać do głębokiej miski i zalać osolonym wrzątkiem, w stosunku 1 szklanka kuskusu na 2 szklanki wody (kleisty) lub 1 szklanka kuskusu na 1 szklankę wody (sypki). Odstawić na 5 – 6 minut, aż wchłonie całą wodę. Rozdrobnić widelcem.
Innym sposobem przygotowania kuskusu, jest jego gotowanie. W tym celu należy zalać 1 szklankę kuskusu 1 szklanką wody lub mleka. Gotować przez 1 minutę. Odstawić na kolejne 5 minut.
Kuskus orkiszowy można posolić, a także dodać do niego inne przyprawy (np. curry, paprykę słodką lub ostrą czy chilli). Można też dodać do niego łyżeczkę oleju kokosowego, oliwy lub masła. Dzięki temu nie będzie on taki suchy.
Przygotowując kuskus należy pamiętać, że zwiększa on swoja objętość aż trzykrotnie.
Do jakich dań kuskus orkiszowy będzie najlepszy
Potrawy w skład których wchodzi kuskus orkiszowy, są niezwykle sycące i co najważniejsze smaczne. Może być podawany dzieciom. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, kasze, makarony czy ryże. Kuskus podawany z roślinami strączkowymi np. soją, soczewicą, ciecierzycą czy fasolą adzuki, dzięki wysokiej zawartości białka, może zastąpić dania mięsne w diecie wegetariańskiej.
Kuskus orkiszowy, idealnie sprawdza się również z sosami owocowymi, a także może być podawany na słodko, z cukrem, mlekiem i cynamonem. W Tunezji czy na Sycylii, tradycyjnie podawany jest z rybą. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i sosów. Potrawy z kuskusem można podawać na ciepło jaki i na zimno.
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Orkisz pełnoziarnisty |
Kraj pochodzenia: |
Włochy |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Kuskus orkiszowy wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1475 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz | 2,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 63,6 g |
w tym cukry | 2,5 g |
Białko | 14,3 g |
Sól | 0,05 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Kuskus orkiszowy
Już wieki temu św. Hildegarda leczyła orkiszem, a kuskus orkiszowy nie tylko zdrowy, ale i bardzo szybki w przygotowaniu.
Zgłoś nadużycie