BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g

BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g

BQT4
Produkt dostępny, gotowy do wysyłki
17,99 zł
Brutto

 Oceny i opinie Klientów
 (5/5)  - 3 ocena(y) - 3 opinia(e)
Zobacz
 

Co to jest Komosa Ryżowa

Quinoa, uprawiana już od 5000 lat w Andach, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę pożywienia południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Swoja popularność zawdzięcza temu, że jako jedna z nielicznych roślin, jest w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m n.p.m., a co za tym idzie niskie temperatury, intensywne słońce, a nawet brak wody. Dzięki unikalnym właściwościom, przez Inków nazywana „matką wszystkich ziaren”.

Quinoa, należy do tej samej rodziny roślin co np. szpinak i buraki. Spokrewniona, jest także z niezwykle popularnym i wartościowym Amarantusem oraz Canihuą.
Zaliczana do tzw. superfoods, tj. zdrowych i korzystnych dla naszego organizmu produktów.

Trójkolorowa quinoa, to mieszanka organicznej białej, czerwonej i czarnej quinoy.

Jak przygotować trójkolorową Quinoę

Gotujemy w stosunku 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12 – 15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia, pozostawiamy pod przykryciem, na około 15 minut, aż Quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę.

Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Można spożywać ją na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów.

Zobacz filmik jak ugotować komosę ryżową

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Quinoa trójkolorowa (komosa biała 80%, czerwona 15% i czarna 5%)

Kraj pochodzenia:

Peru

Ilość netto:

400g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Quinoa trójkolorowa wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1539 kJ / 368 kcal
Tłuszcz 6,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,71 g
Węglowodany 57,1 g
w tym cukry 1,4 g
Białko 14 g
Sól 0,01 g

11 Przedmioty
 Opinie
Przez (Chełm, Polska) na  13 Nov 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g) :
(5/5

Quinoa trójkolorowa

Zdrowo i kolorowo na talerzu- to coś dla dzieci.

Zgłoś nadużycie
Przez (Lublin, Polska) na  07 Nov 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g) :
(5/5

Superfoods

Wspaniałe źródło białka i minerałów. Polecana nie tylko dla wegetarian! Polecam!

Zgłoś nadużycie
Przez (Kraków, Polska) na  07 Nov 2014 (BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g) :
(5/5

komosa trójkolorowa

super miks dla kogoś kto chce spróbować wszystkich kolorów komosy w jednym, smak jest zrównoważony i mniej makowy niż np. samej czarnej komosy. ładnie wygląda na talerzu, najlepiej z drobno posiekaną pietruszką i odrobiną oliwy.

Zgłoś nadużycie
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.