BIO Kamut - Ekologiczny - 500g

BIO Kamut - Ekologiczny - 500g

BZKA
Obecnie brak na stanie
18,99 zł
Brutto

 Oceny i opinie Klientów
 (5/5)  - 2 ocena(y) - 2 opinia(e)
Zobacz

Wpisanie adresu email oznacza zgodę na przetwarzanie danych

Więcej

osobowych przez Administratora danych osobowych, którym jest Michał Pelc ANAGRAM ul. Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki, NIP: 513-010-81-41, REGON: 121084300 w celu wysyłki powiadomienia. Więcej informacji nt. przetwarzania danych osobowych zawarte jest w Polityce prywatności

 

Pradawna odmiana pszenicy

Kamut, to marka starożytnej pszenicy Khorāsān. Pierwotnie uprawiana była na terenach dzisiejszego Egiptu oraz w Azji. Historia mówi, że niewielka ilość jej ziaren, została odnaleziona w czasie II Wojny Światowej, w egipskich piramidach. Następnie ziarna te kupił młody amerykański pilot, stacjonujący w Portugalii. Wysłał je swojemu ojcu, który w ciągu kilku lat uzyskał ich taka ilość, która wystarczyła do obsadzenia niewielkiego pola. Tak rozpoczęła się uprawa tej antycznej pszenicy na terenach Ameryki Północnej.

Kamut, alternatywa dla tradycyjnej pszenicy

Pszenica Kamut, wykazuje praktycznie te same właściwości co pszenica tradycyjna, ale zawiera mniej substancji alergizujących. Ziarna Kamut są dwukrotnie większe od tradycyjnej pszenicy i wymagają dłuższego gotowania. Kamut stanowi dla niej idealną alternatywę, przewyższając ją przy tym odżywczo.
Ziarno Kamutu, jest niezwykle odporne na szkodniki, dzięki czemu jego organiczna uprawa jest zdecydowanie łatwiejsza od tradycyjnej pszenicy. Jest wspaniałym źródłem białka, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i węglowodanów.

Najlepszy na mąkę

Ziarno Kamutu polecane jest przede wszystkim na mąkę. Mąka ta sprawia, że nasze wypieki są delikatniejsze w smaku. Całe ziarno stanowi natomiast pełnowartościowy dodatek do kasz, zup, sałatek czy wypieków.

Jak ugotować ziarno Kamutu

Ziarno pszenicy Kamut, przed ugotowaniem moczyć w wodzie przez całą noc. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, przez 40 – 45 minut lub do uzyskania pożądanej miękkości.

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Kamut pszenica khorasan

Kraj pochodzenia:

Kanada

Ilość netto:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Kamut wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1440 kJ / 360 kcal
Tłuszcz 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 62 g
w tym cukry 3 g
Białko 15,5 g
Sól 0,01 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

 Opinie
Przez (Lublin, Polska) na  15 Nov 2015 (BIO Kamut - Ekologiczny - 500g) :
(5/5

Kamut

Bardzo fajne ziarno, dobrze się komponuje w zupach, np., zamiast pęczaku w grzybowej.

Zgłoś nadużycie
Przez (K, Polska) na  15 Jan 2014 (BIO Kamut - Ekologiczny - 500g) :
(5/5

kamut

Polecam

Zgłoś nadużycie
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.