BIO Kamut - Ekologiczny - 500g
Pradawna odmiana pszenicy
Kamut, to marka starożytnej pszenicy Khorāsān. Pierwotnie uprawiana była na terenach dzisiejszego Egiptu oraz w Azji. Historia mówi, że niewielka ilość jej ziaren, została odnaleziona w czasie II Wojny Światowej, w egipskich piramidach. Następnie ziarna te kupił młody amerykański pilot, stacjonujący w Portugalii. Wysłał je swojemu ojcu, który w ciągu kilku lat uzyskał ich taka ilość, która wystarczyła do obsadzenia niewielkiego pola. Tak rozpoczęła się uprawa tej antycznej pszenicy na terenach Ameryki Północnej.
Kamut, alternatywa dla tradycyjnej pszenicy
Pszenica Kamut, wykazuje praktycznie te same właściwości co pszenica tradycyjna, ale zawiera mniej substancji alergizujących. Ziarna Kamut są dwukrotnie większe od tradycyjnej pszenicy i wymagają dłuższego gotowania. Kamut stanowi dla niej idealną alternatywę, przewyższając ją przy tym odżywczo.
Ziarno Kamutu, jest niezwykle odporne na szkodniki, dzięki czemu jego organiczna uprawa jest zdecydowanie łatwiejsza od tradycyjnej pszenicy. Jest wspaniałym źródłem białka, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i węglowodanów.
Najlepszy na mąkę
Ziarno Kamutu polecane jest przede wszystkim na mąkę. Mąka ta sprawia, że nasze wypieki są delikatniejsze w smaku. Całe ziarno stanowi natomiast pełnowartościowy dodatek do kasz, zup, sałatek czy wypieków.
Jak ugotować ziarno Kamutu
Ziarno pszenicy Kamut, przed ugotowaniem moczyć w wodzie przez całą noc. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, przez 40 – 45 minut lub do uzyskania pożądanej miękkości.
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Kamut pszenica khorasan |
Kraj pochodzenia: |
Kanada |
Ilość netto: |
500g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Kamut wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1440 kJ / 360 kcal |
Tłuszcz | 2,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 62 g |
w tym cukry | 3 g |
Białko | 15,5 g |
Sól | 0,01 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Kamut
Bardzo fajne ziarno, dobrze się komponuje w zupach, np., zamiast pęczaku w grzybowej.
Zgłoś nadużycie