BIO Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g
Co to jest Komosa ryżowa (Quinoa)
Uprawiana już od 5000 lat, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Quinoa, jako jedna z nielicznych roślin, jest w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m n.p.m. Dzięki swoim właściwościom, nazywana „matką wszystkich ziaren”.
Quinoa, należy do tej samej rodziny roślin co np. szpinak czy buraki. Spokrewniona z niezwykle popularnym i wartościowym Amarantusem oraz Canihuą. Zaliczana do grupy produktów superfoods.
Dlaczego warto włączyć Quinoę do naszej diety
Komosa ryżowa, to jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (14 – 17% białka), co jest istotne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Komosa ryżowa, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Jak przygotować Komosę Ryżową
Gotujemy w stosunku 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12 – 15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia, pozostawiamy pod przykryciem, na około 15 minut, aż Quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę.
Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów.
Zobacz filmik jak ugotować komosę ryżową
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Komosa ryżowa czerwona |
Kraj pochodzenia: |
Peru |
Ilość netto: |
400g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Komosa ryżowa wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1539 kJ / 368 kcal |
Tłuszcz | 6,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,71 g |
Węglowodany | 57,1 g |
w tym cukry | 1,4 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0,01 g |
5 na 5
Dodajemy jako bazę do sałatki. Bardzo smaczna
Bardzo lubię jej smak, pyszna, polecam
Prawdziwy cud natury, przetrwała tysiące lat bez modyfikacji genetycznych.
Czerwoną komosę dodajemy do domowej granoli. Pycha! Polecam każdemu jej delikatny smak.
To moje pierwsze zakupy u doktorka ale nie ostatnie. Komosa jest bardzo dobrej jakości, nie jest zanieczyszczona, nie trzeba długo płukać. Bardzo dobra cena za taki smak i jakość. polecam wszystkim do sałatek pięknie się prezentuje wraz z tradycyjna quinoa.