BIO Karob - Chleb Świętojański - Ekologiczny - 300g
Chleb świętojański – co to takiego
Drzewo karobowe (Szarańczyn strączkowy), dorasta w krajach o ciepłym klimacie, szczególnie krajach śródziemnomorskich, gdzie jest niezwykle popularny i co najważniejsze ceniony. Jego największe uprawy można spotkać m. in. w południowej części Portugalii, południowej Hiszpanii, czy na włoskich wyspach Sardynii i Sycylii, a także w Grecji. Wywodzi się prawdopodobnie z terenów Azji Mniejszej, gdzie jego uprawy sięgają już przeszło 3000 lat.
Hodowany ze względu na jadalne strąki z ziarnami, nazywane potocznie „chlebem świętojańskim” lub „chlebem świętego Jana”. Niezwykle odporny na suszę. Owoce drzewa karobowego, uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych i najzdrowszych produktów roślinnych znanych i dostępnych człowiekowi.
Karob ekologiczny – pełnowartościowa alternatywa dla czekolady, kakao i innych słodkości
Drzewo karobowe owocuje po około 6 - 8 latach od jego zasadzenia. W wieku 12 lat, wytwarza prawie 45 kg strąków. Wraz z wiekiem, jego roczne plony mogą wzrosnąć nawet do 110 kg. Strąki chleba świętojańskiego, były najistotniejszym źródłem cukru, zanim trzcina cukrowa i buraki cukrowe opanowały nasze stoły, a dokładniej stały się głównym środkiem słodzącym i zawładnęły całym przemysłem cukierniczym.
Proszek z ekologicznie uprawianych owoców drzewa karobowego, otrzymuje się przez zmielenie suszonych na słońcu, a następnie podprażonych owoców, pozbawionych nasion. Karob ekologiczny, jest produktem w 100% naturalnym, nie zawierającym żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy nawet cukru. W smaku i z zapachu zbliżony do czekolady, ale nie zawiera on kofeiny, teobrominy czy kwasu szczawianowego (który zawiera np. kakao). Bogaty w węglowodany i taniny.
Karob, to naturalne źródło minerałów, w tym między innymi żelaza, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin, a w szczególności witaminy A, D i E oraz tych z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B3. Warto odnotować, że Karob zawiera jedynie naturalne cukry.
Karob, do czego, ile i jak
Zaleca się spożywanie od 2 do 3 łyżeczek karobu dziennie, pod różną postacią,. Karob stanowi idealny dodatek do naszych ciast i ciasteczek, lodów, mleka, różnych słodkich polew, budyniów, domowych czekolad, a także koktajli. Stanowi pełnowartościowy, wegański zamiennik kakao, kawy czy czekolady. Ekologiczny karob, jest produktem od razu gotowym do użycia, co oznacza, że nie wymaga wcześniejszej obróbki czy specjalnego przygotowania.
Karob naturalnie zawiera kwas benzoesowy - 300mg/kg
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Karob (Chleb Świętojański) |
Kraj pochodzenia: |
Włochy |
Ilość netto: |
300g |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Karob wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: |
|
Wartość energetyczna | 929 kJ / 222 kcal |
Tłuszcz | 0,65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,09 g |
Węglowodany | 49,1 g |
w tym cukry | 40,5 g |
Białko | 4,6 g |
Sól | 0,09 g |
Świetny
Ja dodaje go do owsianki, ciast lub przygotowuję z mlekiem jako kakao. Polecam
Zgłoś nadużycieBio Karob
Co tu dużo mówić bardzo dobry produkt, super zamiennik kakao.Razem z pastą kokosową tworzy niezły duet smakowy! Polecam!
Zgłoś nadużycie