Wegański chleb bananowy - szybki przepis bez mąki pszennej i jajek

06 Maj, 2019Michał Pelc

Uwielbiam chlebek bananowy. Kto go nie lubi? Chyba tylko ten, kto jeszcze nie próbował :)

Zawsze korzystałem z klasycznego przepisu na mące pszennej, 2-3 jajkach i mleku. Ostatnio szukając inspiracji do "tego jeszcze nie jadłem" trafiłem na tą wegańska wersję. Po pierwszej kromce, to już moja ulubiona wersja :) 

Zobacz filmik z przepisem na chleb bananowy

Jak zrobić chleb bananowy?

  • Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180 stopni, zanim się nagrzeje wszystko przygotujesz.
  • Potrzebujesz dwie miseczki
  • W jednej mieszamy suche składniki (mąkę orkiszową, sól, sodę i cynamon)
  • W drugiej rozgniatamy ubijaczką albo widelcem banany i dodajemy do nich syrop klonowy, oliwę i mleko roślinne, a następnie dokładnie mieszamy. 
  • Dodajemy mokre składniki do suchych i jeszcze raz mieszamy.
  • Gdy masa jest już gotowa, dodajemy garść orzechów włoskich jednocześnie delikatnie rozgniatając je w dłoni. 
  • Foremkę nacieramy cienka warstwą oleju kokosowego i wlewamy masę.
  • Chleb pieczemy w piekarniku przez około godzinę.
  • Patykiem do szaszłyków albo pałeczkami do sushi sprawdzamy czy chleb jest gotowy. Po wbiciu w środek, patyczek musi być suchy. 

Składniki na chleb bananowy

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją