Szakszuka to przepis na idealne śniadanie. Słyszałem o niej już dawno temu, ale nie wiem czemu nie chciałem spróbować. To był błąd, bo teraz to moje ulubione śniadanie. Zobacz jak zrobić szakszukę w prosty sposób.

Jak zrobić szakszukę?

  • Pokrój cebulę, paprykę i czosnek
  • Nagrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę
  • Dodaj przyprawy: czosnek, chili, kumin, paprykę wędzoną, sól i podsmaż jeszcze chwilę
  • Dodaj paprykę i duś pod przykryciem, aż będzie w pół-miękka
  • Dodaj pomidory i duś jeszcze przez chwilę
  • W sosie uformuj wgłębienia na każdej jajko
  • Dodaj jajka we wgłębienia i smaż pod przykryciem 7-9 minut.
  • Podawaj ze świeżą kolendrą i pieczywem

Porady:

Jeżeli lubisz pół płynne żółtka jajek, to smaż szakszukę przez około 7 minut. Jeżeli lubisz jajka bardziej na twardo to około 9 minut. 

Najbardziej lubię szakszukę przygotowywaną na oliwie lub na maśle klarowanym (ghee). 

Jeżeli szakszuka Ci posmakuje, możesz zrobić większy zapas sosu (etap przed dodaniem jajek) i go w porcjach zamrozić lub trzymać w lodówce przez parę dni. Wtedy przygotujesz śniadanie dużo szybciej. Ten sos jest bardzo podobny do leczo i tak naprawdę jeszcze lepiej smakuję po paru dniach. 

Przepis na szakszukę

 

Kroję warzywa

Dodaję oliwę na nagrzaną patelnię

Szklę cebulę

Dodaję przyprawy

Dodaję paprykę

Duszę paprykę pod przykryciem

Dodaję pomidory

Duszę sos pod przykryciem

Dodaję jajka w zagłębienia w sosie i daję szczyptę soli na każde

Smażę pod przykryciem 7-8 minut

Podaję ze świeża kolendrą

Komentarze (6)

    • Malwina
    • 2021-05-26 19:49:09
    Jutro testujemy
    • Maria
    • 2021-05-29 10:21:32
    Tyle warzywnek jeszcze zostawiłeś na patelni. Rozumiem, że na potrzeby filmiku. Zauważyłam, bo ja z tych ,co ulubione dania wylizuja. Ja też smażę na oliwie.
    • Michał
    • 2021-05-29 11:00:57
    Maliwna, daj znać proszę o testach :) Dzięki!
    • Michał
    • 2021-05-29 11:02:45
    Maria, nic się nie zmarnowało. W filmikach zależy mi, żeby nie przeciągać zbytnio i nie nudzić widza, więc szybko nałożyłem po jednej łyżce :) Z reszty miałem repetę dla siebie, bo Justynce wystarczy taka porcja :)
    • Ela
    • 2021-06-08 02:15:57
    Oczywiście, że patelnia do wylizania! ;) Ja przyznam się ze wstydem do skandalicznej profanacji... Trochę podsmażonego bekonu i potrawa staje się ulubioną wersją mojego męża...
    • Małgorzata
    • 2021-06-13 14:50:03
    To się OGLĄDA. Świetny przepis. Smakuje fantastycznie. Ta potrawa daje mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Zgadzam się z panią, która wspomniała o bekonie. Ja dodaję pieprz cytrynowy (uwielbiam). Do smażenia używam oleju kujawskiego lub gęsiego smalcu.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.