Ryż brązowy - jak gotować na sypko

21 Październik, 2022Michał Pelc

Ryż brązowy należy gotować inaczej, niż ryż biały. Jest nawet prostszy w przygotowaniu, tylko nalezy to zrobić odpowiednio :) Ryż brązowy przygotowany wg tego przepisu nie będzie twardy, tylko odpowiednio sprężysty. Zobacz jak prosto gotować ryż brązowy bez woreczka.

Jak gotować ryż brązowy?

  • Nasyp ryż do miski i zalej go zimną wodą. Namaczaj przez 15 minut (nie mniej).
  • Przepłucz ryż na sitku pod bieżącą wodą.
  • Zagotuj wodę w garnku ze szczyptą soli i dodaj ryż.
  • Doprowadź wodę ponownie do wrzenia i gotuj na małej mocy przez 15 minut pod przykryciem.
  • Po ugotowaniu odcedź ryż na sitku.

Porady:

  • Standardowa porcja ryżu dla jednej osoby to 80g. Szklanka z IKEA z filmiku ma dokładnie 160g - dla 2 osób.
  • Ryż możesz namaczać dłużej, jeżeli akurat tak Ci wygodniej. Nic mu się nie stanie. Jednak nie może być to mniej niż 15 minut.
  • Ryż najlepiej gotować w dużej ilości wody. Uważaj tylko aby garnek nie był zbyt pełny, wtedy może łatwo wykipić.
  • Po odcedzeniu ryżu na sitku, warto go zostawić w nim przez 1 minute wtedy ryż dobrze ocieknie.

BIO Ryż brązowy w naszym sklepie

Nasypuję ryż do miski

Zalewam ryż zimną wodą i odstawiam na minimum 15 minut

Płuczę ryż pod bieżącą wodą

Dodaję ryż do gotującej się wody ze szczyptą soli

Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut

Odcedzam ryż i zostawiam na sitku przez minutę, aby dobrze ociekł

Sypki ryż brązowy po ugotowaniu

Więcej wpisów

Komentarze (1)

  • Genialny sposób na gotowanie ryżu! Mi wyszedł trochę wodnisty (myślę że powinnam go odcedzać ciut dłużej), za to pierwszy raz ryż brązowy w moich daniach nie jest za twardy!

    Dorota

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją