Wasze najlepsze przepisy z pastą kokosową

03 Lipiec, 2018Michał Pelc

Cześć!

Nagrody miały być 3, ale tak mi się spodobały 4 przepisy że nie mam serca przyznać tylko 3 nagród :)

Poznajcie zwycięzców!

1. Miejsce - Trufle z kaszy jaglanej i kokosa

Pół szklanki kaszy wypłukanej i ugotowanej w szklance mleka kokosowego (może być pół na pół z woda), 3/4 roztopionej czekolady gorzkiej 70%, 3/4 słoiczka pasty kokosowej @ekogram i 80g daktyli (jakieś pół szklanki) Zalałam daktyle wrzątkiem żeby zmiękły i mocno odcisnęłam. Zblendowalam kaszę, czekoladę, pastę, daktyle na gładka masę i schłodziłam w lodówce do momentu aż dało się z niej zrobić kulki :) kulki obtoczyłam w pudrze z liofilizowanych truskawek i malin. Oczywiście można je obtoczyć np w wiórkach czy gorzkiej czekoladzie. Autor przepisu i zdjęcia: Magdalena Kapała

2. Miejsce - Curry z pastą kokosową

Składniki : 6 łyżek pasty kokosowej, komosa ryżowa ( 1/3 szklanki ), 10 daktyli, 2 średnie buraki , czerwona fasola 1/2 puszki, kostka tofu przyprawy : słodka i ostra papryka , kolendra mielona , sos sojowy tamari , cynamon , kurkuma i imbir (w dowolnych ilościach ) . Kroimy wszystkie składniki , dodajemy komosę i przyprawy . Gdy komosa zmięknie dodajemy pastę i gotujemy jeszcze chwile . Gotowe! Autor przepisu: Nikola Mikołowska

3. Miejsce - Budyń jabłkowy z pastą kokosową

Dwa jabłka zetrzeć na tarce, podgotować z odrobiną wody aż zmięknie. Dodać łyżkę pasty, płaska łyżkę mąki kokosowej i gotowe.! Szybkie proste a jakie dobre! Jak ktoś lubi musy to można zbledować. Autor przepisu: Barbara Giertuga

4. Miejsce - Lody z pastą kokosową

Dzisiaj stwierdziliśmy, że pasta 250g się u nas nie sprawdza i zamówiliśmy 3kg:) To chyba jeden z czołowych produktów w naszej kuchni, a sprawdza się głównie gdy potrzebujemy na szybko mleko kokosowe, albo mamy ochotę na...??? Lody zamrożone wcześniej pokrojone w plasterki banany blendujemy z dużą łyżką pasty kokosowej, kakao, daktylami / rodzynkami, czasami dodajemy jeszcze tahini lub pasty z orzechów laskowych - kosmos! Autor przepisu: Justyna Mamala

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją