Panelle to proste i smaczne placki z ciecierzycy. Te małe placuszki to popularny street food na Sycylii. Smakują podobnie do pieczonych naleśników.

Jak zrobić panelle?

  • Nalej zimną wodę do garnka
  • Nałóż sitko na garnek i przesiej mąkę z ciecierzycy do wody
  • Doprowadź wodę do wrzenia, cały czas mieszając ciasto trzepaczką aby pozbyć się grudek mąki
  • Po zagotowaniu wody, gotuj jeszcze przez 4 minuty cały czas mieszając i dodaj pietruszkę
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj z ciasta cienki prostokątny plaster o grubości około 3 mm
  • Zostaw ciasto do ostygnięcia
  • Potnij ciasto na mniejsze prostokąty
  • Smaż na głębokim i bardzo gorącym tłuszczu przez paręnaście sekund. 
  • Po smażeniu osusz z resztek tłuszczu na ręczniku papierowym

Porady:

Na początku ciasto wydaję się bardzo płynne, ale dość szybko gęstnieje w czasie mieszania. Pamiętaj, aby mieszać ciasto cały czas, inaczej może się przypalić.

Panelle można jeść same lub wsadzone do bułki jak ser. 

Przepis na panelle

  • Mąka z ciecierzycy - 1 szklanka 140g
  • Woda - 2 szklanki
  • Sól - szczypta
  • Świeża pietruszka - łyżka

Przesiewam mąkę z ciecierzycy przez sitko

składniki do zupy z soczewicy

Cały czas mieszam ciasto trzepaczką

kroję warzywa na zupę

Dodaję posiekaną pietruszkę

dodaję przyprawy do zupy

Wykładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

dodaję passatę do zupy

Formuję z ciasta cienki prostokąt o grubości około 3 mm

dodaję bulion do zupy

Gdy ciasto ostygnie, kroję je na mniejsze prostokąty

gotuję zupę

Smażę panelle na głębokim tłuszczu przez paręnaście sekund

prażę pestki dyni

Gotowe panelle

blenduję zupę

Przepis pochodzi z książki - Italia dla zielonych - Alicja Rokicka

blenduję zupę

Tego jeszcze nie jadłem

To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Italia dla zielonych - roślinna kuchnia włoska - Alicja Rokicka.

Powiązane produkty

Komentarze (1)

    • Kamila
    • 2022-01-31 00:17:56
    Fajny pomysł!Na pewno wypróbuję :) Najbardziej lubię " jajecznicę " z mąki z ciecierzycy. Z pieczarkami,szczypiorkiem i świeżym pomidorem przebija tofucznicę :)
Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.