Naleśniki gryczane to to błyskawiczny przepis na pyszne naleśniki z kaszy gryczanej. Są neutralne w smaku, więc możesz je przygotować tak jak lubisz, na słodko wytrawnie lub na ostro. To bezglutenowe naleśniki, ale mimo to nie łamią się i są sprężyste i można je zwijać.

Jak przygotować naleśniki z kaszy gryczanej?

  • Nasyp szklankę kaszy gryczanej (170g) do miski, zalej letnią wodą i zostaw na minumum 8 godzin. 
  • Po namoczeniu przepłucz kaszę na sitku i przesyp z powrotem do miski.
  • Dodaj szklankę letniej wody, szczyptę soli i zblenduj kaszę
  • Dodaj kolejną porcję wody - 1/4 szklanki i zblenduj raz jeszcze
  • Ciasto wyjdzie wodniste i grudkowate. Takie ma być nie przejmuj się
  • Dobrze nagrzej patelnię i rozsmaruj pędzlem minimalną ilość tłuszczu, np bezzapachowego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • Nalej tyle ciasta, aby pokryło całą patelnię
  • Smaż, aż praktycznie całe ciasto się zetnie i zmień stronę naleśnika
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami

Porady:

Jeżeli chcesz zrobić naleśniki na śniadanie, zalej kaszę wodą dzień wcześniej przed pójściem spać,  a jeżeli na kolację, to rano przed wyjściem do pracy.

Aby naleśniki nie przywierały do patelni należy ją mocno nagrzać. Po paru naleśnikach, można zmniejszyć moc palnika, ponieważ patelnia może zrobić się za gorąca. 

Tłuszczu można dokładać co 2 naleśniki, wystarczy posmarować patelnię pędzlem z minimalną ilością tłuszczu.

Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej

 

Namoczona kasza gryczana

Blenduję kaszę gryczaną z wodą i szczyptą soli

Tak wygląda gotowe ciasto na naleśniki gryczane

Ciasto jest płynne i grudkowate

Nalewam ciasto na mocno nagrzaną patelnią posmarowaną małą ilością tłuszczu

Smażę, aż ciasto będzie ścięte

Obracam i smażę jeszcze przez chwilę na drugiej stronie

Ściągam z patelni delikatnie zarumienione naleśniki

Tak wyglądają naleśniki z kaszy gryczanej po usmażeniu

Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku - Marty Dymek

Tego jeszcze nie jadłem

To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Jadłonomia po polsku - Marty Dymek

Komentarze (6)

    • Magda
    • 2021-05-22 17:09:04
    CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ
    • Maria
    • 2021-05-29 10:32:02
    Uwielbiam klasycznie w naszym domu czyli ugotowaną kasza, dwa jajeczka sadzone i jakąś suroweczka
    • Michał
    • 2021-05-29 11:00:29
    Zgadzam się Maria, taki zestaw to klasyk :)
    • Joanna
    • 2021-06-01 08:50:44
    W moim domu hitem są pierogi z mąki orkiszowej z kaszą gryczaną niepaloną z dodatkiem twarogu (może być kozi) i czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek powinien być świeży lub gdy skończy się sezon na niego dodaję pesto, którego zapas robię wczesną wiosną i starcza mi na cały rok.
    • Anna
    • 2021-06-17 14:20:04
    Jutro wypróbuję. Podoba mi się przepis.
    • Katarzyna
    • 2021-06-20 20:29:55
    U mnie króluje kasza gryczana na sypko ze skwarkami z wędzonego swojskiego boczku i do tego kefir

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.