Szybki i prosty przepis na kotlety jaglane z książki "Polka Przy Garach, czyli jak gotować i nie zwariować", napisanej przez Mrs. Polka Dot. Przygotujesz go w mniej niż 30 minut z prostych składników.

Zobacz filmik z przepisem na Kotlety z Kaszy Jaglanej

Składniki na kotlety z kaszy jaglanej

Oryginalny przepis był na 25 kotlecików, tj dwa duże obiady dla całej rodziny. Ja przygotowałem wszystko z połowy składników, ponieważ nie potrzebuje aż tyle kotletów :) Poniżej składniki na 12 dużych kotletów z kaszy jaglanej:

UWAGA: Sprawdzajcie skład bułki tartej, którą kupujecie. To był jedyny składnik, którego mi brakowało w domu. Nie używam bułki tartej na codzień. Na zakupach nie mogłem uwierzyć, co kryje się w składzie tak prostego produktu.

Jak przygotować kotlety z kaszy jaglanej

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja zawsze przygotowuję ją w proporcji 1 szklanka kaszy na 2,25 szklanki wody. Kasze dokładnie opłukuję pod bieżącą wodą. Wsadzam do wrzątku i gotuję przez 15 minut pod przykryciem. W tym przepisie, kaszę gotujemy z dodatkiem łyżeczki bulionu warzywnego. Po ugotowaniu, studzimy kaszę na sitku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę trzemy na dużych oczkach tarki. 

Na patelni szklimy cebulkę, a potem dodajemy marchewkę, pietruszkę i połowę przypraw. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut.

podsmażam cebule na patelni

smażę warzywa

Warzywa dodajemy do ostudzonej kaszy jaglanej wraz resztą przypraw. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

dodaje warzywa do kaszy

mieszamy składniki

mieszam ciasto na kotlety z kaszy jaglanej

Z masy formujemy średniej wielkości kulki i rozgniatamy je na tacce z bułką tartą. Następnie btaczamy kotlety z każdej strony w bułce tartej.

formuje kotlety z kaszy jaglanej

Na patelni dobrze nagrzewamy grubsza warstwę ghee lub oleju kokosowego. Uformowane kotlety smażymy z każdej strony, aż się zarumienią. 

smażę kotlety jaglane na oleju

kotlety z kaszy jaglanej

Agnieszka wspomina w przepisie, że kotlety bardzo fajnie komponują się z hummusem i sałatkami. Ja nie byłem tak dobrze przygotowany i jadłem je z sosem paprykowym. Wyszły bardzo smaczne, dla nie przez płatki drożdżowe smakują delikatnie serowo :) 

Tego jeszcze nie jadłem

"Tego jeszcze nie jadłem" to seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)

Polka Przy Garach, czyli jak gotować i nie zwariować

To książka Agnieszki, która prowadzi bardzo popularnego bloga: Mrs. Polka Dot.

W sklepie Agnieszki, książka jest opisana tak:

„Polka przy garach” to 110 łatwych przepisów w dziewięciu kategoriach, podzielonych na dwie główne części: dni robocze i weekendy. To scenariusz, napisany przez życie, podział, jaki narzuciła mi rola pracującej mamy, której zależy jej na mądrej diecie całej rodziny. Mamy, która lubi gotować, ale w pełne pośpiechu poranki i zabiegane popołudnia robi to znacznie inaczej niż w soboty i niedziele. „Polka przy garach” to skarbnica pomysłów na sprytne gotowanie – proste i pyszne dania jednogarnkowe, sycące sałatki do pracy, błyskawiczne, zdrowe śniadania i cały repertuar ratunkowych przepisów na obiady w 15 minut. Do tego szczypta weekendowej rozpusty – śniadań stworzonych do nieśpiesznych celebracji, obiadów na cztery palniki, przepysznych, lecz prostych pomysłów na ciasta, desery czy wytrawne przekąski dla gości.

Książkę znajdziecie tutaj.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.