- Przepisy
- 4822 odwiedzin
- 0 komentarzy
Szybki i prosty przepis na kotlety jaglane z książki "Polka Przy Garach, czyli jak gotować i nie zwariować", napisanej przez Mrs. Polka Dot. Przygotujesz go w mniej niż 30 minut z prostych składników.
Zobacz filmik z przepisem na Kotlety z Kaszy Jaglanej
Składniki na kotlety z kaszy jaglanej
Oryginalny przepis był na 25 kotlecików, tj dwa duże obiady dla całej rodziny. Ja przygotowałem wszystko z połowy składników, ponieważ nie potrzebuje aż tyle kotletów :) Poniżej składniki na 12 dużych kotletów z kaszy jaglanej:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 50g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
- bułka tarta do obtaczana
- masło klarowane lub olej kokosowy bezzapachowy w wersji wegańskiej do smażenia
UWAGA: Sprawdzajcie skład bułki tartej, którą kupujecie. To był jedyny składnik, którego mi brakowało w domu. Nie używam bułki tartej na codzień. Na zakupach nie mogłem uwierzyć, co kryje się w składzie tak prostego produktu.
Jak przygotować kotlety z kaszy jaglanej
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja zawsze przygotowuję ją w proporcji 1 szklanka kaszy na 2,25 szklanki wody. Kasze dokładnie opłukuję pod bieżącą wodą. Wsadzam do wrzątku i gotuję przez 15 minut pod przykryciem. W tym przepisie, kaszę gotujemy z dodatkiem łyżeczki bulionu warzywnego. Po ugotowaniu, studzimy kaszę na sitku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę trzemy na dużych oczkach tarki.
Na patelni szklimy cebulkę, a potem dodajemy marchewkę, pietruszkę i połowę przypraw. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut.
Warzywa dodajemy do ostudzonej kaszy jaglanej wraz resztą przypraw. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
Z masy formujemy średniej wielkości kulki i rozgniatamy je na tacce z bułką tartą. Następnie btaczamy kotlety z każdej strony w bułce tartej.
Na patelni dobrze nagrzewamy grubsza warstwę ghee lub oleju kokosowego. Uformowane kotlety smażymy z każdej strony, aż się zarumienią.
Agnieszka wspomina w przepisie, że kotlety bardzo fajnie komponują się z hummusem i sałatkami. Ja nie byłem tak dobrze przygotowany i jadłem je z sosem paprykowym. Wyszły bardzo smaczne, dla nie przez płatki drożdżowe smakują delikatnie serowo :)
Tego jeszcze nie jadłem
"Tego jeszcze nie jadłem" to seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)
Polka Przy Garach, czyli jak gotować i nie zwariować
To książka Agnieszki, która prowadzi bardzo popularnego bloga: Mrs. Polka Dot.
W sklepie Agnieszki, książka jest opisana tak:
„Polka przy garach” to 110 łatwych przepisów w dziewięciu kategoriach, podzielonych na dwie główne części: dni robocze i weekendy. To scenariusz, napisany przez życie, podział, jaki narzuciła mi rola pracującej mamy, której zależy jej na mądrej diecie całej rodziny. Mamy, która lubi gotować, ale w pełne pośpiechu poranki i zabiegane popołudnia robi to znacznie inaczej niż w soboty i niedziele. „Polka przy garach” to skarbnica pomysłów na sprytne gotowanie – proste i pyszne dania jednogarnkowe, sycące sałatki do pracy, błyskawiczne, zdrowe śniadania i cały repertuar ratunkowych przepisów na obiady w 15 minut. Do tego szczypta weekendowej rozpusty – śniadań stworzonych do nieśpiesznych celebracji, obiadów na cztery palniki, przepysznych, lecz prostych pomysłów na ciasta, desery czy wytrawne przekąski dla gości.
Książkę znajdziecie tutaj.
Komentarze (0)