Popcorn to moja ulubiona przekąska do filmu albo ulubionego serialu. Kiedyś kupowałem popcorn do mikrofalówki, ponieważ wydawał mi się wygodny w użyciu w przeciwieństwie do ziarna do przygotowania w garnku. Nie wiem czemu wydawało mi się, że to coś trudnego. Wtedy jeszcze nie zwracałem uwagi na składniki przekąsek które kupuje. Teraz wiem, że popcorn do mikrofalówki może mieć dodatek nawet 15% oleju palmowego. To składnik którego unikam w swojej diecie. Na szczęście wiem już jak zrobić popcorn w garnku. Teraz robię go tą metodą, nawet szybciej niż w mikrofalówce. 

Popcorn to zdrowa przekąska. Jednak należy pamiętać, że kukurydza i soja to jedne z dwóch najczęściej modyfikowanych genetycznie ziaren na świecie. Aby popcorn był zdrową i bezpieczną przekąską, warto wybierać BIO Popcorn ziarno. Certyfikowane produkty ekologiczne nie mogą być GMO. 

Zobacz filmik jak prosto zrobić popcorn w garnku

Domowy popcorn składniki

Jak zrobić popcorn jak w kinie? 

Do przygotowania popcornu potrzebujesz tylko duży garnek z pokrywką, trochę tłuszczu i ziarno kukurydzy. Zrobisz popcorn jak w kinie. Sugeruje go tylko, aż tak nie solić. Dla mnie popcorn w kinach jest często przesolony. 

Jak zrobić popcorn, żeby się nie przypalił

Do prażenia popcornu najlepiej nadają się te trzy tłuszcze: olej kokosowy, masło klarowane i oliwa. Używam ich zamiennie, w zależności do tego na jaki popcorn mam ochotę. Próbowałem kiedyś robić jeszcze popcorn na oleju rzepakowym, ale mi nie smakował.

Możesz użyć nierafinowany olej kokosowy, wtedy utrzymasz delikatnie kokosowy popcorn. 

Popcorn na maśle klarowanym to sposób na prawdziwy maślany popcorn, bez sztucznego maślanego aromatu.  Nie używaj jednak do tego zwyczajnego masła, bardzo łatwo się przypala. Do prażenia popcornu nadaje się tylko masło klarowane (ghee). 

Kiedyś wydawało mi się to dziwne, jednak ostatnio najbardziej smakuje mi popcorn przygotowany na oliwie.

popcorn na czym prazyć

Ile oleju do popcornu?

Nalej tyle oleju, aby przykrył całe dno garnka. Za pierwszym razem możesz dać minimalnie więcej oleju. Taka warstwa o grubości 1-2mm na całym dnie będzie idealna. Nagrzej olej do temperatury około 160 stopni, musisz czuć, że jest gorący. To idealna temperatura, aby prażyć popcorn.

ile oleju do popcornu

popcorn w garnku

Wsyp ziarno kukurydzy, aby zakryło dokładnie całe dno garnka. To optymalna ilość. Przykryj garnek pokrywką i czekaj, aż ziarenka zaczną strzelać. Wtedy warto zmniejszyć ogień, na ¾ mocy palnika. Dzięki temu nie przypalisz popcornu. Gdy garnek będzie wypełniony popcornem co najmniej w połowie. Uchyl delikatnie pokrywkę, dzięki temu popcorn będzie bardziej chrupiący.

popcorn w jakiej temperaturze

jak zrobić popcorn w garnku

Popcorn serowy

Jeżeli lubi serowy popcorn, koniecznie spróbuj wegańskiej wersji z płatkami drożdżowymi. Przepis znajdziesz tutaj.

Teraz o popcornie wiesz już wszystko. Pamiętaj, że popcorn najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Na drugi dzień nie jest już taki smaczny. Dlatego nie ma sensu przygotowywać go na zapas.

Bądźmy w kontakcie:

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.